De vreemdelinge

Gouden jaren Annegreet van Bergen

Claudia Durastanti

26-8-2021 - Tip van Corien

De ouders van de hoofdpersoon zijn heel arm, erg onbeleefd en heel bijzonder. Ook zijn ze allebei doof. Ook heeft de moeder een borderlinstroonis. De schrijfster Durastanti beschrijft heel goed hoe ze hier mee omgaan. 

Het gedrag van haar vader is heel onvoorspelbaar. De vader ontvoert zijn dochter (wanneer ze in groep 7 zit) en neemt haar mee op een lange reis door half Italië. De moeder is wispelturig en grillig, niet gestructureerd en wazig. Moeder doet ook veel met tarotkaarten en horoscopen.

In het boek komt het thema reizen veel voor. Het hoofdstuk over New York is heel bijzonder. Het wordt namelijk heel mooi beschreven. Ook het thema familie krijgt veel aandacht. Opvallend is dat de moeder niet als dove wil worden gezien maar liever als vreemdelinge. Daarom heeft het boek deze titel.

“Vreemdelingen is een prachtig woord als je niemand je dwingt het te zijn; de rest van de tijd is het alleen maar het synoniem van een verminking en een pistoolschot dat we op onszelf hebben afgevuurd.”

Het is een boek dat niet makkelijk te lezen is omdat de volgorde niet voorspelbaar is. Toch is het een bijzonder boek.

Dit boek wordt in de lezingenserie Spraakmakende Boeken besproken op 10 november 2021.

Leen deze titel

 • De vreemdelinge

  Claudia Durastanti

  Het levensverhaal van de auteur waarin ze beschrijft hoe ze zich van jongs af aan een buitenstaander voelt: door haar dove ouders, haar verbondenheid met zowel Amerika als Italië en haar zoektocht naar...

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De vreemdelinge

 • Spraakmakende boeken Meer informatie en reserveren

  Woensdag 10 november 2021

  Ook komend seizoen komt de succesvolle lezingenreeks Spraakmakende Boeken naar Leeuwarden! Op woensdag 10 november 2021 bespreekt dr. Els Jongeneel 'De vreemdelinge' van Claudia Durastanti.

  Bekijk details van Spraakmakende boeken

Corien

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben werkzaam als invalkracht in verschillende bibliotheken van Friesland. Via dbieb schrijf ik regelmatig iets over een boek.

Het lezen van boeken heb ik altijd al heel graag gedaan en doe ik nog steeds. Het liefst waargebeurde verhalen. Als ik een boek lees dan doe ik dat vaak met een kop thee erbij.

Hopelijk helpen we u met, alle tips, om een goed boek of e-boek te kiezen.

Tips van Corien

Alle tips van Corien

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb