Dit verdronken land

Renske Jonkman

9-2-2023 Tip van Corien

Dit boek heeft een bijzondere voorkant. Dit maakte mij nieuwsgierig en ik ben het
boek gaan lezen.

In het drassige laagland van West-Friesland staat een boerderij. Twee jonge broers moeten deze boerderij voortzetten omdat hun vader is overleden. Op een eiland in de polder grazen de koeien. Ze worden met een schuit over het water vervoerd. Maar dan komt de ruilverkaveling in 1956. Hierdoor raken de broers verwikkeld in een onderlinge strijd. Het eiland lijkt op de schop te gaan. De ene broer is voor de ruilverkaveling en wil met de tijd meegaan. De andere broer ziet de ruilverkaveling als het negeren van hun vaders harde werken. Ze zitten echt met de vraag: moeten ze het land beschermen of met de tijd meegaan.

Dertig jaar later woont er een nichtje op de boerderij. Ze worstelt met de beslissing die haar oom ooit heeft genomen. Samen met haar geliefde gaat ze naar het weidse Canada om hier een toekomst op te bouwen. Ze willen daar gaan boeren. Haar oom is ook naar Canada gevlucht, waarom is niet bekend. Het nichtje zoekt hem op.

Een mooi boek om te lezen. Je leest echt wat de veranderingen met boeren doen. Dat keuzes niet altijd makkelijk zijn. Dat was vroeger al zo, maar nu nog steeds.

Leen deze titel

  • Renske Jonkman Dit verdronken land

    Een vrouw gaat samen met haar geliefde, een boer die zich in Nederland gemarginaliseerd voelt en elders een toekomst zoekt, het weidse Canada verkennen op zoek naar land om daar te boeren; ook zoekt ze...

    Gedrukt boek

  • Literom naar Literom

    Lees recensies over boeken op Literom, je kunt inloggen met je biebpas.

Corien

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben werkzaam als invalkracht in verschillende bibliotheken van Friesland. Via dbieb schrijf ik regelmatig iets over een boek.

Het lezen van boeken heb ik altijd al heel graag gedaan en doe ik nog steeds. Het liefst waargebeurde verhalen. Als ik een boek lees dan doe ik dat vaak met een kop thee erbij.

Hopelijk helpen we u met alle tips om een goed boek of e-boek te kiezen.

Tips van Corien

alle tips van Corien

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb