Houd je maar flink

Jan Hillenius

22-6-2023 Tip van Corien

Dit boek gaat over de familie Boersma uit Den Haag. Het verhaal begint in de hongerwinter 1944.  Het gezin heeft niks meer te eten en moeder Rietje fietst naar Friesland. Ze komt terug met eten, maar helaas is dit snel op. Dan bedenkt ze: Waarom laat ik mijn kinderen niet in Friesland achter? Samen met Noor van elf en Frits van vier gaat ze weer op de fiets naar Friesland. Vader Luuk blijft achter in Den Haag want anders wordt hij opgepakt en naar Duitsland gestuurd.  Over de fietstocht doen ze bijna twee weken. Het is een barre tocht, veel wind, sneeuwstormen, en Duitse vliegtuigen die bombarderen.  Gelukkig komen ze ook aardige mensen tegen die hen onderdak en eten geven. Uiteindelijk komt Noor bij een domineesfamilie in Abbega terecht en Frits op een boerderij daar in de beurt, bij de familie Venema.  Frits heeft het hier erg naar zijn zin. Noor heeft het minder naar haar zin maar zegt tegen zichzelf: Ik houd mij maar flink en dat doet ze ook. Gelukkig is er een goede briefwisseling tussen de kinderen en de ouders maar ook tussen de opvangadressen.   

Na de bevrijding komen ze gelukkig weer bij elkaar en gaan Noor en Frits terug naar Den Haag. Ze blijven contact houden met de opvangadressen in Friesland. In één van de brieven staat: ‘Het was een afschuwelijke periode in ons leven maar dankzij de hulp van vele voor ons vreemde mensen zijn we er goed doorgekomen.’ Voor in het boek zie je de kaart van Nederland. Daar staat de route op van Den Haag naar Friesland op de fiets.   

Ik vond het een aangrijpend boek om te lezen Bijzonder wat de ouders en de opvangadressen voor Noor en Frits hebben gedaan. 

Leen deze titel

  • Jan Hillenius Houd je maar flink

    Verslag van hoe een moeder en twee jonge kinderen een barre fietstocht van Den Haag naar Friesland maken om voedsel te zoeken voor het gezin tijdens de Hongerwinter, opgetekend door haar kleinzoon aan...

    Gedrukt boek

Corien

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben werkzaam als invalkracht in verschillende bibliotheken van Friesland. Via dbieb schrijf ik regelmatig iets over een boek.

Het lezen van boeken heb ik altijd al heel graag gedaan en doe ik nog steeds. Het liefst waargebeurde verhalen. Als ik een boek lees dan doe ik dat vaak met een kop thee erbij.

Hopelijk helpen we u met alle tips om een goed boek of e-boek te kiezen.

Tips van Corien

alle tips van Corien

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb