Rinkeldekink

Martine Bijl

26-10-2023 Tip van Corien

Op een mooie najaarsochtend half september 2015 is Martine thuis. Haar leven verloopt op dat moment heel goed. Zo heeft ze net een boek geschreven en is ze net klaar met de opnames van Heel Holland Bakt. Het lijkt wel of ze alles aankan, maar helaas mag ze hier niet lang van genieten.
Vanuit huis wordt ze per ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat ze zich helemaal niet goed voelt. Na een operatie blijkt dat ze fantasie en werkelijkheid niet uit elkaar kan houden, het blijkt dat ze een hersenbloeding heeft gehad.

In dit boek beschrijft Martine wat de hersenbloeding met haar doet. Zo moet ze lange tijd in een revalidatieoord verblijven, waar ze vrijwel alles weer opnieuw moet leren. Ook moet ze om alles huilen. In het revalidatieoord maakt ze kennis met verschillende medewerkers en medebewoners. In het boek beschrijft Martine heel mooi hoe zij haar helpen en wat zij voor haar betekenen. Na het revalidatieoord is Martine thuis, maar daar maakt ze een val en breekt haar heup. In het streekziekenhuis wordt ze geopereerd en ook voor een depressie behandeld. Martine beschrijft hoe het voelt alsof iemand anders in je brein is gekropen en de boel dreigt over te nemen. Op 30 mei 2019 is Martine Bijl overleden.

Alles in dit boek wordt op een eerlijke, met humor en zonder dat iets er mooier uitziet, beschreven. De lezer wordt echt meegenomen in haar wereld. 
Ik vind het een mooi boek om te lezen. Het boek heeft korte hoofdstukjes en leest daardoor heel prettig. Knap hoe Martine met de hersenbloeding, haar verblijf in het revalidatieoord en in het streekziekenhuis is omgegaan.

Het boek was winnaar van de NS Publieksprijs 2019.

Leen deze titel

Corien

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben werkzaam als invalkracht in verschillende bibliotheken van Friesland. Via dbieb schrijf ik regelmatig iets over een boek.

Het lezen van boeken heb ik altijd al heel graag gedaan en doe ik nog steeds. Het liefst waargebeurde verhalen. Als ik een boek lees dan doe ik dat vaak met een kop thee erbij.

Hopelijk helpen we u met alle tips om een goed boek of e-boek te kiezen.

Tips van Corien

alle tips van Corien

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb