Terug naar Insulinde

Elle van Rijn

5-1-2023 Tip van Corien

Voor een klant was ik een boek aan het opzoeken. Toen kwamen we dit boek tegen. Het leek mij een heel interessant boek om te lezen. 

Het boek gaat over Rosa en haar familie. Ze groeit voor de Tweede Wereldoorlog op in Nederlands- Indië in een vooraanstaande familie. Helaas blijven haar ouders niet bij elkaar. Haar moeder laat hen achter vanwege een ingebeelde ziekte en haar ouders gaan scheiden. Rosa wordt achtergelaten bij haar tante. Haar tante is de directrice van een school voor inheemse meisjes. Rosa voelt zich hier erg alleen en verlangt naar haar fijne jeugd. Helaas moet ze voor korte tijd terug naar Nederland. Als ze eind dertiger jaren terugkomt in Nederlands-Indië is het niet meer het land van voorheen. 

Op haar zeventiende heeft ze een vriend John. Haar leven verandert als hij zich meldt als piloot bij het leger. Dan bezetten de Japanners Nederlands-Indië en moeten Rosa en haar familie naar een interneringskamp. Een vreselijke tijd volgt. Rosa zorgt voor haar moeder en zusjes en ze verblijven in verschillende kampen. Ze denkt veel aan haar vriend John. Zal ze hem ooit weer zien? 

Het was een interessant boek. Je wordt echt meegenomen in de belevenissen van mensen in Nederlands-Indië.  Voorin staat een kaart met plaatsnamen en achterin een verklarende woordenlijst.  Dit maakt het lezen makkelijker. 

Leen deze titel

  • Elle van Rijn Terug naar Insulinde

    Een jonge vrouw groeit op in een vooraanstaande familie in Nederlands-Indië aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Als de Japanners de kolonie bezetten, ontdekt ze dat vrijheid niet vanzelfsprekend...

    Gedrukt boek

Corien

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben werkzaam als invalkracht in verschillende bibliotheken van Friesland. Via dbieb schrijf ik regelmatig iets over een boek.

Het lezen van boeken heb ik altijd al heel graag gedaan en doe ik nog steeds. Het liefst waargebeurde verhalen. Als ik een boek lees dan doe ik dat vaak met een kop thee erbij.

Hopelijk helpen we u met alle tips om een goed boek of e-boek te kiezen.

Tips van Corien

alle tips van Corien

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb