Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

Cliënt E. Busken

Lieve Edward Ann Napolitano

Jeroen Brouwers

11-3-2021 - Tip van Sytske

De boeken die in DWDD gekozen werden als Boek van de Maand konden mij vaak niet echt bekoren. Maar de uitleg van de keuze van februari 2020 Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers maakte mij enigszins nieuwsgierig. ‘Het is fantastisch! Als je Cliént E. Busken gelezen hebt dan wil je het weer opnieuw lezen. Het personage Busken is een grumpy old man on speed’.

De bejaarde E. Busken verblijft tegen zijn wil in op de gesloten afdeling van een psychiatrische afdeling van Huize Madeleine, waar men niet spreekt van patiënten maar van cliënten. Hij zegt niets en lijkt ook niets te horen. Het is een vorm van protest tegen de gedwongen opname. Hij zit roerloos in zijn rolstoel. Maar niets ontgaat hem van wat er om hem heen gebeurt en inwendig voorziet hij zijn medebewoners van venijnig commentaar. Het verhaal volgt, gedurende één dag, de hoofdpersoon in zijn herinneringen en gedachten over zijn belevenissen en waarnemingen. Dat leidt vaak tot een wrang en treurig , maar ook minstens zo vaak hilarisch relaas over alles hij zich moet laten welgevallen. Hij acht zich een groot wetenschapper, miskend en misplaatst tussen de andere cliënten. Iedereen is gek maar hij niet.

Er was één avond voor nodig om deze prachtige monoloog te lezen. Hoe knap van de schrijver om in het hoofd van deze hoofdpersoon te kruipen en zijn hersenspinsels in prachtig taalgebruik te verwoorden. Eigenlijk is het één lange opsomming van gedachten en herinneringen. Triest, schokkend en hilarisch. Het boeit van begin tot eind. Tussentijds stoppen was geen optie. Toen ik het boek uit had restte mij nog maar één gedachte: ‘wat erg om zo het laatste stukje van je leven te moeten doorbrengen’.

Cliënt E. Busken is één van de zes genomineerden op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. De winnaar wordt 10 mei bekend gemaakt.

Leen deze titel

 • Cliënt E. Busken

  Jeroen Brouwers

  Een man, die in een zorginstelling hulpeloos zit vastgegord in een rolstoel, ergert zich aan het zorgpersoneel en de medebewoners.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Cliënt E. Busken

 • Cliënt E. Busken

  Jeroen Brouwers

  Cliënt E. Busken zit vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets...

  Luisterboek (digitaal)

  Bekijk details van Cliënt E. Busken

Sytske

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Mijn naam is Sytske Hofstra en ben al meer dan 40 jaar werkzaam bij de bibliotheek. Momenteel werk ik als medewerker informatie en advies bij dbieb Leeuwarden. Ook doe ik samen met een aantal collega’s uit de provincie wekelijks de aanschaf van de nieuwe media voor de Friese bibliotheken. Al vanaf het moment dat ik kon lezen heb ik heel wat boeken verslonden. Ik houd van (scandinavische) thrillers en psychologische romans, maar kan ook zomaar een wat meer ‘literair’ boek gaan lezen.

Tips van gastschrijvers

alle tips van gastschrijvers

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb