Cliffrock Castle

Josephine Rombouts

23-12-2021 Tip van Maartje

Josephine en Tjibbe emigreren met hun twee zonen naar de westkust van Schotland om daar een nieuw leven te beginnen. Ze vinden al snel een huis en een school voor de jongens en voelen zich er thuis. Er moet echter wel een inkomstenbron komen. Ze horen dat er op het kasteel, waarvan ze het huis huren, een huishoudster nodig is. Josephine gaat op gesprek bij de beheerder en krijgt de baan.

Ze gaat aan de slag en moet zelf uitvinden wat er van haar verwacht wordt. Ze komt er al snel achter dat het niet de bedoeling is dat het personeel vragen stelt aan de kasteelheer en de kasteelvrouw. De verhoudingen zijn zo dat je altijd af moet wachten wat er gewenst wordt.

De familie is per jaar maar een aantal weken op het kasteel en Josephine moet het kasteel beheren alsof het haar eigen huis was. Ze vindt in de bibliotheek een handleiding voor butlers waar ze veel informatie uit haalt wat dat zoal inhoudt.

Ze doet haar werk heel goed en promoveert tot personal assistant van de kasteelvrouw. Ze blijft zich voortdurend verbazen hoe het werkt met de standsverschillen op het kasteel. Soms doet een personeelslid zijn uiterste best om iets in orde te maken, maar dan blijkt de kasteelheer toch net een ander idee te hebben. Josephine ontwikkelt een talent om wegen te zoeken om het leven op het kasteel werkbaar te houden.

Ik leende het boek als luisterboek van de online bibliotheek. Het wordt prachtig voorgelezen door de schrijfster zelf. Ik vind het heerlijk om een boek als dit te beluisteren tijdens het doen van langdurige huishoudelijke klusjes. Ik heb ervan genoten.

Leen deze titel

  • Josephine Rombouts Cliffrock Castle

    Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw: het verhaal van een droombaan op een kasteel in Schotland Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze...

    E-book

  • Josephine Rombouts Cliffrock Castle

    Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis...

    Luisterboek (digitaal)

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb