Het huwelijksportret

Maggie O’Farrell

08-02-2024 Tip van Maartje

Het huwelijksportret - Maggie O’Farrell

Deze historische roman speelt zich af in het Italië van rond 1550. De hoofdpersoon, Lucrezia, is een slim, kunstzinnig en gevoelig meisje dat zich prima vermaakt op het kasteel van haar ouders. Ze heeft meerdere broers en zussen, kindermeisjes, huisleraren en ouders waar ze respect voor heeft. Haar oudere zus zou uitgehuwelijkt worden aan de hertog van Ferrara. Als haar zus plotseling overlijdt valt het oog van de hertog op haar. Ze is dan nog maar dertien jaar oud. Haar kindermeisje weet het huwelijk nog wat uit te stellen, maar als ze zestien is moet het gebeuren.

Al snel blijkt dat haar man niet van plan is haar op enige manier bij zijn staatszaken te betrekken. Ze mag doen wat ze wil, maar haar enige echte taak is om zo snel mogelijk voor een troonopvolger te zorgen. Er gebeuren allerlei zaken waardoor ze in de gaten krijgt dat haar man niet zoveel respect verdient als zij gewend is voor haar ouders te hebben.

Een bekende schilder met zijn hulpschilders krijgen de opdracht een mooi portret van haar te maken. Van een van hen ontvangt ze in stilte begrip voor haar situatie en zij vertrouwt hem ook.

Als na een jaar blijkt dat ze niet zwanger wordt, is ze waardeloos voor haar man en ze krijgt door dat hij van plan is om haar om te brengen. Of dat ook lukt laat ik even in het midden, want dan is de spanning uit het boek.

De Ierse schrijfster Maggie O’Farrell is een van de schrijvers die ik graag lees. Ik lees meestal psychologische romans en ook wel familiegeschiedenis, maar dit is een historische roman die zich afspeelt in het Italië van rond 1550. Ik twijfelde of ik het boek zou meenemen, maar probeerde het toch maar. Ik vond het een prachtig boek, geschreven in een meeslepende stijl. Het is geschreven vanuit de hoofdpersoon: je leeft mee met wat zij denkt en voelt en het boek is vanaf het begin heel spannend omdat je vermoedt dat het wellicht niet goed zal aflopen.

Leen deze titel

  • Maggie O'Farrell Het huwelijksportret

    Na het overlijden van haar oudere zus staat de dochter van een groothertog ineens in de schijnwerpers. Ze trouwt met de heerser van Ferrara en heeft de taak een erfgenaam te produceren.

    Gedrukt boek

  • Maggie O'Farrell Het huwelijksportret

    Florence, de jaren 1550. Lucrezia, derde dochter van de Groothertog, leidt een prettig bestaan in de coulissen van het palazzo. Ze is vrij om zich te vergapen aan de aanwezige schatten en de machinaties...

    Luisterboek (digitaal)

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

alle tips van maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb