Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Uurwerk

Ane Riel

21-03-2024 Tip van Maartje

Uurwerk gaat over een oude vrouw die nog zelfstandig woont terwijl ze dementerende is. Ze vergeet vaak te eten en te drinken. Om zichzelf daaraan te herinneren heeft ze allerlei post-its op haar tafel geplakt. Ook komt ze het huis niet meer uit. Er wordt elke week een boodschappenpakket bezorgd en het afval kan ze door het raam in de vuilnisbak gooien. Eén ding vergeet ze nooit: ze windt elke avond de klok op.

Ze kijkt terug op haar leven en denkt aan de mooie jaren met haar man die klokkenmaker was. Ook komen er regelmatig minder mooie herinneringen aan de latere jaren met haar man boven. Ze herinnert zich bijvoorbeeld dat haar man haar hondje gedood heeft. Daarna heeft zij haar man tijdenlang bang gemaakt door haar afgeknipte witte haren op zijn stoel te leggen. Alsof het hondje dat vanuit het hiernamaals had gedaan. Ze denkt dus veel aan haar man, maar weet niet waarom hij niet meer bij haar is.

Op een dag komt er een klein jongetje met een hondje voorbij. Ze vraagt hen binnen en sluit vriendschap met hen. Het maakt haar dagen weer blij. Elke keer is het heel gezellig, al is ze stokdoof en kan ze daardoor het jongetje niet verstaan. Vlak voor zijn verjaardag belooft ze hem een cadeautje op zijn verjaardag. Dat zal ze in de klok leggen, is de afspraak. Maar ineens komt het jongetje niet meer. De vlag bij zijn huis hangt ook halfstok. Ze maakt zich erg ongerust, maar gaat het huis niet uit om ernaar te vragen.

Tot dan toe is het hele boek geschreven vanuit de oude vrouw. Het heeft een bepaalde spanning omdat de verdwenen echtgenoot iets raadselachtigs heeft. Ook is het wat magisch van sfeer doordat ze geen besef van tijd meer heeft.

Aan het eind wordt het boek afgerond met een bezoek van het jongetje met zijn vader aan het huis. De lezer komt er dan achter wat er werkelijk heeft plaatsgevonden, zowel met de man als met het jongetje. Een intrigerend boek dat ik niet snel zal vergeten.

Leen deze titel

  • Ane Riel Uurwerk

    Alma windt elke avond de klok in haar huis op nu haar man dat niet meer kan doen. In haar laatste levensdagen blikt ze terug in de tijd en overdenkt wat er is gebeurd in haar relatie met haar man.

    Gedrukt boek

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

alle tips van maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb