De dochter

jessica durlacher de dochter

Jessica Durlacher

14-4-2022 Tip van Maartje

Max bezoekt het Anne Frankhuis met zijn familie. Daar ziet hij voor het eerst Sabine. Hij is niet speciaal tot haar aangetrokken, maar ze intrigeert hem enorm. Al snel krijgen ze een heel intense relatie en gaan ze samenwonen.

Sabine heeft veel respect en bewondering voor haar vader die de Holocaust overleefd heeft. Ze is er min of meer door geobsedeerd. In de familie van Max is in de oorlog ook heel veel gebeurd, maar zij spreken er juist zo weinig mogelijk over.

Op een dag vertrekt Sabine naar een onbekende bestemming, zonder enige mededeling achter te laten. Als Max via Sabine’s moeder probeert weer contact te krijgen geeft die aan dat zij het ook niet weet en hij niet verder moet zoeken.

Max blijft altijd aan haar denken. Na 17 jaar ontmoeten ze elkaar weer en krijgen opnieuw een intens contact. Ze helpt een bekende regisseur, een Amerikaanse Joodse man, ook een overlever van de Holocaust bij het uitgeven van zijn levensverhaal. Max zal het uitgever in Nederland en werkt daardoor met beiden samen. Sabine verdwijnt opnieuw spoorloos. Max is heel erg geschokt, maar het uitgeven van het boek gaat ondertussen door. Na heel veel verwikkelingen komt uiteindelijk uit waarom Sabine indertijd verdwenen is. Ook kom je er als lezer achter wat de betekenis van de boektitel is: de dochter.

Ik vond het een intrigerend en meeslepend boek over de invloed van de holocaust op de kinderen van de slachtoffers. In deze periode van herdenken van de oorlog biedt dit boek een andere kijk op hoe dingen gegaan zouden kunnen zijn. Verbijsterende ontknoping! Het boek is vlot geschreven en leest heel prettig waardoor het wellicht ook voor de lijst gelezen kan worden.

Van Jessica Durlacher staat een andere titel als tip voor de leeslijst: De held.

Jessica Durlacher is de dochter van auteur Gerhard Durlacher (Strepen aan de hemel en Quarantaine). Zij is zelf dus een kind van ouders die tijdens de Tweede Wereldoorlog trauma’s hebben opgelopen. 

Leen deze titel

 • Jessica Durlacher De dochter

  Als een joodse jonge vrouw haar vriend plotseling in de steek laat, blijft hij met veel vragen zitten.

  Gedrukt boek

 • Jessica Durlacher De dochter

  Als een joodse jonge vrouw haar vriend plotseling in de steek laat, blijft hij met veel vragen zitten.

  E-book

 • Jessica Durlacher De dochter

  Max Lipschitz en Sabine Edelstein ontmoeten elkaar in het Anne Frank Huis tijdens een rondleiding. Beiden zijn kinderen van oorlogsslachtoffers en hun wederzijdse aantrekkingskracht lijkt iets te maken...

  Luisterboek (digitaal)

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb