De kapperszoon

Gerbrand Bakker

20-10-2022 Tip van Maartje

De hoofdpersoon van dit boek, Simon Weimans, is kapper, net zoals zijn opa Jan en zijn vader. De schrijver duidt Simon aan als de kapper. De kapper heeft een rustig leven: hij werkt alleen in zijn zaak, neem niet erg veel klanten aan, woont boven de zaak in het huis van zijn grootouders en zwemt meerdere keren per week. Hij is ooit wedstrijdzwemmer geweest.

Zijn moeder daarentegen is een heel actieve vrouw. Op een dag vraagt ze hem om haar te helpen met het begeleiden van een groepje geestelijk gehandicapte jongeren in het zwembad. Haar vaste hulp en beste vriendin is er ineens met een nieuwe liefde vandoor gegaan naar Tenerife. Door het woord Tenerife krijgt Simon belangstelling voor zijn vader die hij nooit gekend heeft. Zijn vader zat in een van de twee vliegtuigen die op elkaar botsten op Tenerife. Van de slachtoffers zijn lang niet alle resten geïdentificeerd. Er is niets gevonden van zijn vader. Het is heel vreemd dat hij in dat vliegtuig zat, want hij had niemand iets verteld over een reisje. Zijn vrouw was net zwanger van Simon.

Simon zit avonden lang achter de computer om alles over de ramp te weten te komen. Ook vraagt hij zijn moeder en zijn opa wat zij weten en hoe het voor hen is dat zijn vader er niet meer is. Ze leren elkaar beter kennen in hun rouwproces. Simon organiseert een etentje met zijn moeder en zijn opa op de verjaardag van zijn vader. Dat is een geslaagd moment in de rouwverwerking.

Een van de weinige klanten waar hij goed contact mee heeft is de schrijver, een alias van Gerbrand Bakker. Die wil een boek schrijven over Simon en over de gebeurtenissen met zijn vader. Bakker behandelt zware onderwerpen op een lichte manier: de rouwprocessen, de onderlinge verhoudingen, de verschillende karakters en de zoektocht naar informatie. Aan het eind volgt er een ontknoping op Tenerife waarin het de lezer duidelijk wordt hoe het allemaal echt gegaan is. De lezer weet dan meer dan de rouwende mensen in Nederland.

Ik vroeg mij voortdurend af wie er bedoeld wordt met de kapperszoon. Het was lang wachten op de ontknoping en dan ook nog een open einde. Je blijft doorlezen en nadenken terwijl je het boek leest. Wellicht weet de spreker in de lezingenreeks Spraakmakende boeken het een en ander te duiden.

kom naar de spraakmakende boeken lezing op 9 november

Leen deze titel

  • Gerbrand Bakker De kapperszoon

    Een kapper uit de Jordaan worstelt met het gemis van een vader die hij nooit heeft gekend, met homoseksuele gevoelens en eenzaamheid.

    Gedrukt boek

  • Gerbrand Bakker De kapperszoon

    Een kapper uit de Jordaan worstelt met het gemis van een vader die hij nooit heeft gekend, met homoseksuele gevoelens en eenzaamheid.

    Grootletterboek

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb