Gemmetje Victoria

Yvonne Keuls

5-10-2023 Tip van Maartje

Yvonne Keuls is bekend van boeken over mensen aan de zelfkant van de maatschappij, zoals Jan Rap en z’n maat en De moeder van David S. Vorig jaar werd haar boek Mevrouw mijn moeder gekozen tot het boek voor Nederland Leest. De grand old lady van 90+ ging op tournee door Nederland om erover te vertellen. Ook vertelde ze over haar passie voor kinderen die tussen wal en schip zijn geraakt en haar werk om hen een beter leven te bezorgen. Gemmetje Victoria werd daarbij veelvuldig genoemd.  

Gemmetje Victoria is een jonge vrouw die afgestaan werd door haar moeder onder druk van de familie. Ze groeide op in kindertehuizen en pleegezinnen en heeft zelfs wegens onhandelbaarheid in de inrichting in Zetten gezeten. Ze heeft veel slechte dingen meegemaakt, zoals kindermishandeling en misbruik.

Yvonne Keuls leert haar kennen in een pas geopend opvanghuis waar ze als vrijwilliger werkt. Gemmetje Victoria wijst haar aan als haar begeleidster. Na een periode van testen waarin Gemmetje Victoria met allerlei dingen smijt en Yvonne paait met lieve woordjes komt er een moment van overgave. Yvonne krijgt het volle vertrouwen en weet haar te betrekken bij leuke projecten. Gemmetje Victoria doet mee in een project De Werkschool om buitenlandse vrouwen taal en vaardigheden te leren, ze krijgt mensen om haar heen die haar na staan en waarmee ze wel kan opschieten. Haar wilde karakter is niet volledig te temmen en leidt vaak tot hilarische situaties.  

Het boek is een aanklacht tegen de manier waarop jeugdzorg georganiseerd is. Een van de dingen waar Gemmetje Victoria mee zit is dat ze niet weet wie haar moeder is. Via Jeugdzorg was dit niet te achterhalen. Als ze dit toch te weten komt blijkt dat haar moeder haar graag had willen houden, maar dat ze onder druk van haar familie de baby heeft afgestaan. Helaas is haar moeder dan al overleden. Gemmetje zelf wordt ziek, blijft tot het laatste betrokken bij de projecten en geeft haar laatste wil door aan Yvonne. Na haar dood blijft ze een speciaal plekje houden in het hart van Yvonne. Dit boek moest er een keer uitkomen. 

Een boeiend verhaal vol wederwaardigheden en humor, op een toegankelijke manier geschreven.  

Leen deze titel

 • Yvonne Keuls Gemmetje Victoria

  Het levensverhaal van Gemmetje Victoria, de pleegdochter van de auteur.

  Gedrukt boek

 • Yvonne Keuls Gemmetje Victoria

  Het levensverhaal van Gemmetje Victoria, de pleegdochter van de auteur.

  E-book

 • Yvonne Keuls Gemmetje Victoria

  Yvonne Keuls viert haar negentigste verjaardag met een meesterlijke nieuwe roman: Gemmetje Victoria. Er moest nog een belangrijk verhaal verteld worden: het hartverscheurende verhaal van Gemmetje Victoria....

  Luisterboek (digitaal)

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

alle tips van maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb