Het internaat

Serhi Zjadan

24-8-2023 Tip van Maartje

In Het internaat moet de jonge leraar Pasja zijn neefje van dertien ophalen uit het internaat waar hij op school zit. Dit omdat de vijandelijke troepen oprukken en het internaat in bezet gebied komt te liggen. De roman speelt zich af in Oekraïne in de Donbas rond 2014. 

Pasja is een passieve jongeman die het nieuws niet erg volgt en ook niet graag voor zijn mening uitkomt. Hij gaat eigenlijk te laat op pad om zijn neefje op te halen. Hij moet door vuurlinies en samen met andere vluchtelingen trekt hij door bezet gebied. Hij maakt de vreselijkste dingen mee, maar komt uiteindelijk aan bij het internaat. De meeste kinderen zijn al opgehaald, maar er verblijven nog een paar kinderen onder de hoede van de directrice en de gymleraar.  Pasja en zijn neefje gaan samen op weg, lopend door de sneeuw. Als ze een te grote barrière tegen komen moeten ze weer terug naar het internaat. Dat blijkt ondertussen verlaten te zijn. Dus ze gaan snel opnieuw op pad en maken weer allerlei akelige dingen mee. Pasja maakt zich zorgen om de gezondheid van zijn neefje, maar gelukkig houdt die zich flink. Daarnaast krijgen ze onderweg ook hulp uit onverwachte hoek.  

Het grootste deel van het boek is een ik-verhaal, opgeschreven door Pasja, maar het einde is door het neefje geschreven. Dan lezen we dat niet alleen het neefje niet erg gezond is, maar Pasja ook een zwak hart heeft. Het is bijna een wonder dat deze twee mensen het gered hebben om thuis aan te komen. Ook al is het allemaal even akelig en weerzinwekkend: het boek boeit van begin tot eind. Het geeft veel verdieping op het nieuws van nu over de oorlog in Oekraïne. Onvoorstelbare dingen gebeuren, maar passen bij de verschrikkingen van een oorlog. In het boek wordt niet duidelijk benoemd wie de vijand is. De gevaren komen van allerlei paramilitaire groepen. Pas aan het eind is er sprake van Oekraïense militairen die als goed worden bestempeld. 

Dit boek wordt besproken in de Spraakmakende Boeken lezing van van 1 november 2023.  

Leen deze titel

  • Serhij Žadan Het internaat

    Een jonge leraar moet zijn dertienjarige neef ophalen uit een internaat wanneer vijandelijke soldaten oprukken in Oekraïne. Wat ooit een vertrouwde omgeving was, is nu een postapocalyptisch landschap....

    Gedrukt boek

  • Serhij Žadan Het internaat

    Een jonge leraar moet zijn dertienjarige neef ophalen uit een internaat wanneer vijandelijke soldaten oprukken in Oekraïne. Wat ooit een vertrouwde omgeving was, is nu een postapocalyptisch landschap....

    E-book

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

alle tips van maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb