Hubertina

Kristien Hemmerechts

28-12-2023 Tip van Maartje

Hubertina - Kristien Hemmerechts 

Hubertina Arentz is een echt bestaande persoon, geboren in 1893 in Duitsland, net over de grens. Haar ouders zijn Nederlanders, naar Duitsland verhuisd voor het werk in de mijnen. Bij haar geboorte wordt ze eerst doodgeboren verklaard en weggelegd in een kom. Tot haar oudere zus haar oppakt, ze helemaal roze verkleurt en gaat huilen. Gelukkig: als katholiek ongedoopt kindje had ze niet op het kerkhof begraven kunnen worden. Haar wederopstanding uit de dood blijft voor haarzelf altijd een wonder.

Ze gaat naar Nederland om als pastoorsmeid aan de slag te gaan. Als de oorlog komt is het in het bezette Nederland niet prettig om Duitse te zijn. Ze is haar Duitse accent nooit kwijtgeraakt. De pastoor zorgt ervoor dat ze in België een betrekking krijgt en daar trouwt ze om de Belgische nationaliteit te verkrijgen omdat dit veiliger is. Ze doet veel goede werken en dat is haar ideaal als katholieke christen. Ze gaat werken voor een organisatie die Joden helpt om een schuilplaats te vinden en verleent hen medische zorg. Later gaat ze in een militair hospitaal werken voor de Duitsers. Daar weet ze een gewezen spionne te helpen om te ontsnappen. Ze wordt zelf ook verdacht van spionage en opgepakt en zo komt ze terecht in het concentratiekamp Ravensbrück. In contact met de Duitsers maakt ze regelmatig gebruik van haar Duitse afkomst en verwijst dan naar haar broers die nazisympathieën hebben. Op die manier redt ze zich soms uit benarde situaties. Maar verraden heeft ze niemand.

Na de oorlog keert ze verzwakt en uitgemergeld terug naar België waar ze de Vlaams Nationale beweging gaat steunen. Voor velen is dit een onbegrijpelijke move want deze beweging kijkt met sympathie terug op de bezetting en op collaborateurs. Dat terwijl zijzelf zoveel te verduren heeft gehad. Zij heeft haar leven in dienst gesteld van vergeving en verzoening. Dat werkt nu zelfs voor de eerdere tegenstanders.

Kristien Hemmerechts heeft een vlotte schrijfstijl en weet dit levensverhaal boeiend neer te zetten. Ze heeft veel archiefonderzoek gedaan, maar bestempelt het boek toch als een roman. Het boek geeft een goed beeld van oorlog en verzet in België. Een periode die daar op een heel andere manier beleefd werd als in Nederland.

Leen deze titel

  • Kristien Hemmerechts Hubertina

    Pastoorsbediende en verpleeghulp Hubertina Aretz is in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, maar wordt daarna ingelijfd bij de Vlaamse nationalisten onder wie zich voormalige oorlogsmisdadigers...

    Gedrukt boek

  • Kristien Hemmerechts Hubertina

    Pastoorsbediende en verpleeghulp Hubertina Aretz is in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, maar wordt daarna ingelijfd bij de Vlaamse nationalisten onder wie zich voormalige oorlogsmisdadigers...

    E-book

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

alle tips van maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb