Monterosso mon amour

Ilja Leonard Pfeijffer

20-4-2023 Tip van Maartje

Carmen, een kinderloze vrouw van middelbare leeftijd en vrijwilligster bij de bibliotheek te L... ontvangt begin 2020 Ilja Leonard Pfeijffer in de bibliotheek voor een schrijversbezoek. De lezing verloopt goed. Zij herinnert zich hem nog goed uit haar kindertijd toen ze bij hem in de klas zat. In een van zijn eerdere boeken schrijft hij over het mooiste meisje van de klas. Carmen denkt dat zij dat is. Helaas herkent de schrijver haar niet. 

Het schrijversbezoek maakt meer herinneringen bij haar los. Als tiener ging ze met haar ouders op vakantie naar Monterosso in Italië. Daar ontmoette ze haar eerste grote liefde, Antonio. Ze beloofde hem terug te komen, maar dat kwam er niet eerder van. Ze is getrouwd met Rob met wie ze over de hele wereld getrokken is voor zijn baan als diplomaat. Hij is nu gepensioneerd en ze leiden een gezapig leven. Carmen is dol op lezen en op verhalen. Daarom gaat ze er nu eens alleen op uit om te zien wat haar jeugdliefde voor verhaal kan brengen. Wat ze niet weet is dat in de periode dat ze in Italië is, de Covid pandemie uitbreekt. Daardoor wordt de vakantie veel langer dan een weekje en komen er veel verhalen bij in het leven van Carmen.

De schrijver zelf komt twee keer voor in dit boekje waardoor verklaard wordt hoe het verhaal van Carmen in dit boekje terecht is gekomen. Deze novelle was het Boekenweekgeschenk van 2022, met als thema “Eerste liefde”. Het is een boeiend boekje over het belang van verhalen en ook een ode aan de mensen die het literaire bedrijf gaande houden. Het leest heel vlot en biedt allerlei verrassende wendingen die je van tevoren niet zou kunnen bedenken. Heerlijk boekje om te lezen.  

Leen deze titel

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb