De onscherpte van de wereld

De onscherpte van de wereld - Iris Wolff

Iris Wolff

16-6-2022 Tip van Maartje

De onscherpte van de wereld is een familieroman waarin de hoofdpersoon Samuel op zeven verschillende levensmomenten vanuit verschillende personen beschreven wordt. De roman speelt zich af in De Banaat, een deel van Roemenië en in Duitsland.

Samuel wordt geboren tijdens een sneeuwstorm, waardoor alles onscherp lijkt. Hij is zwijgzaam, net als zijn moeder. Zijn vader is predikant in het Banaat. Ze leven daar onder het bewind van Ceausescu. Er heerst een onveilige sfeer en er gebeuren vervelende dingen met mensen uit het dorp. Als de beste vriend van Samuel te erg bedreigd wordt, besluit Samuel hem te helpen door samen naar het Westen te vluchten met een sproeivliegtuig. Ze bouwen op een van de Waddeneilanden een leven op, maar zijn vriend wordt nog achtervolgd door de demonen uit Roemenië en pleegt zelfmoord. Samuel mist zijn familie en zijn vriendin, maar door de Securitate in Roemenië is het onmogelijk om terug te gaan. Tot de Muur valt... Zodra hij dat hoort rijdt een huisvriend hem naar huis waar zijn familie hem opwacht en hij een leven op kan bouwen met zijn vriendin.

Het boek is mooi geschreven: poëtisch, omfloerst, elke keer moet je zelf nadenken hoe het zit en elke keer wordt er weer een stukje onthuld over Samuel en zijn reacties op zijn omgeving. Hij is de rust zelve, hij kan met iedereen opschieten en ziet er erg knap uit. Zijn leven tegen de achtergrond van de geschiedenis van het Oostblok in de twintigste eeuw, maakt dit een boeiende familieroman voor mensen die ook interesse hebben in geschiedenis en van literaire taal kunnen genieten.

Dit is de meest autobiografische roman van de in Roemenië geboren Duitse schrijfster Iris Wolff (1977). Wolffs vader was predikant in het Banaat in het westen van Roemenië. In 1985 is Iris Wolff naar Duitsland gevlucht. Dit is haar eerste naar het Nederlands vertaalde roman.

In Tzum staat een recensie die heel mooi beschrijft hoe de hoofdstukken (niet) op elkaar aansluiten. 

Leen deze titel

 • Iris Wolff De onscherpte van de wereld

  De innig verweven levensverhalen van zeven personen uit vier generaties van een Duitstalige familie tegen het decor van het afbrokkelend Oostblok.

  Gedrukt boek

 • Iris Wolff De onscherpte van de wereld

  Zouden Florentine en Hannes de twee jonge reizigers uit de DDR net zo hartelijk ontvangen hebben, als ze hadden geweten welke rol dat bezoek nog zou spelen in hun leven? Zou hun zoon Samuel zijn beste...

  E-book

 • Iris Wolff De onscherpte van de wereld

  Hoe is het om in een dorp te leven waar de lange arm van Ceausescu nog reikt? Zouden Florentine en Hannes de twee jonge reizigers uit de DDR net zo hartelijk ontvangen hebben, als ze hadden geweten welke...

  Luisterboek (digitaal)

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb