Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Pleegkind

Claire Keegan

13-7-2023 Tip van Maartje

In Pleegkind vertelt de ik-figuur over haar verblijf bij familie in een Iers kustplaatsje. Ze komt uit een gezin met veel kinderen, waarin weer een baby op komst is. Ze heeft tot nu toe niet veel liefde ervaren, want haar moeder heeft het erg druk om het huishouden met zoveel kinderen draaiende te houden en haar vader behandelt haar neerbuigend.

In het pleeggezin ervaart ze voor het eerst liefde en structuur. Samen met haar pleegmoeder doet ze allerlei huishoudelijke klussen. Dit ervaart ze als heel gezellig en ze leert er veel van. Met de pleegvader heeft ze eerst een wat afstandelijke relatie, maar op een bepaald moment kentert dat. Hij laat haar elke dag naar de brievenbus rennen om de post eruit halen en neemt dan de tijd op. Die aandacht voor wat ze kan doet haar goed.

Bij aankomst had haar vader vergeten om haar tas met kleren uit de auto te halen. Gelukkig zijn er in huis nog kinderkleren voor haar. Op een dag gaan ze naar de stad om nieuwe kleren voor haar te kopen. Ze wordt bovendien verwend met wat zakgeld om zelf iets uit te zoeken. Als ze later naar een dodenwake van een buurfamilie gaan vertelt een buurvrouw het meisje iets over haar pleegouders dat veel verklaart. Ze hebben een jongetje gehad dat verdronken is. Daarvan waren die kleren dus.

Het is een bijzonder boekje, hoog geprezen in de recensies en verfilmd als The quiet girl, ook een zeer gewaardeerde film. Omdat het een novelle is lees je het in een keer uit.

Het boekje is geschreven vanuit het kind. Haar gedachten worden op een fijngevoelige manier beschreven. Hoe zij de wereld ziet en ontdekt dat het leven ook anders kan zijn dan bij haar thuis. Een fijn boekje om te lezen.

Leen deze titel

  • Claire Keegan Pleegkind

    Een meisje wordt naar pleegouders gestuurd op een boerderij op het platteland. Hier vindt ze een warmte en genegenheid die ze nooit eerder heeft meegemaakt, maar ontdekt ook waarom haar ouders haar hebben...

    Gedrukt boek

  • inspiratie Bekijk details

    In de collectie van de bibliotheek vind je alle genres terug, van Spanning tot Literatuur en van Spiritualiteit tot Economie. Hier vind je heel veel lees-, luister- en kijktips van de bibliotheek!

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

alle tips van maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb