Wachter op de morgen

Machteld Siegmann

16-11-2023 Tip van Maartje

Wachter op de morgen - Machteld Siegmann

In Wachter op de morgen zit de 72-jarige verteller in een vreemd huis te wachten op de geboorte van zijn achterkleinkind. Hij woont zelf in een huis aan de dijk, buiten de bebouwde kom. Kortgeleden is er een vrachtauto zijn huis binnen gereden waardoor het onbewoonbaar is geworden. Zijn kleindochter heeft hem daarom in huis genomen. Maar nu zij moet bevallen zit hij bij haar buurman en vertelt zijn levensverhaal.

Hij heeft geen gemakkelijk leven gehad en leven met hem was ook niet gemakkelijk voor zijn vrouw en dochter. In de Tweede Wereldoorlog werd hij opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Hij had toen al verkering met zijn latere vrouw. Haar vader wist wel een manier om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Echter: een andere vrouw beweerde dat zij zwanger was van hem. Om aan haar te ontkomen vertrok hij toch naar Duitsland. Na zijn terugkeer in Nederland en na alle gruwelen die in Duitsland zijn voorgevallen kan hij niet ontkomen aan een gedwongen huwelijk. Het huwelijk is totaal niet gelukkig. Na een paar jaar blijkt dat zijn vrouw vreemdgaat met de echte vader van het kind. Hij kan alsnog trouwen met zijn grote liefde, maar een oorlogstrauma zorgt ervoor dat hij rechtlijnig en streng is. Dat maakt zijn relatie met vrouw en kind niet erg gelukkig. Zijn vrouw houdt van hem door dik en dun. Hij verliest echter het contact met zijn enige dochter.

Het verhaal komt er in een nacht achter elkaar uit. Het is een zogenaamde monologue interieur. Ik heb dit boek met aandacht en met spanning gelezen. Het levensverhaal is fantastisch opgeschreven en ik hield elke keer hoop dat de relatie met zijn dochter weer goed zou komen. Het blijft echter bij een open einde.

Leen deze titel

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

alle tips van maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb