De wintertuin

Jan Konst

26-1-2023 Tip van Maartje

De Wintertuin is een prachtige familiegeschiedenis tegen de achtergrond van de recente Duitse geschiedenis. De ondertitel luidt dan ook “Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw".  

Het verhaal gaat over drie generaties: de eerste generatie is geboren rond 1870, de tweede rond 1900 en de derde rond 1930. De vrouw van de schrijver is uit de vierde generatie. De schrijver heeft gewerkt aan de hand van voorwerpen die nog in de familie zijn en het familiearchief. Dat heeft hij gecombineerd met informatie over de algemene gebeurtenissen in die periode en over de stad Meiβen waar de familie woonde. Het boek beslaat de periode van het keizerrijk, de Weimar republiek, de nazidictatuur onder Hitler, het leven in de DDR en de Wende na de val van de muur. Van al deze informatie heeft hij een gemakkelijk leesbaar en overzichtelijk boek gemaakt. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Aan het begin van elk hoofdstuk staan een aantal belangrijke algemene gebeurtenissen en dan komt het verhaal van de mensen.

Ik vond het bijvoorbeeld heel boeiend om te lezen hoe de mensen omgingen met het Hitlerregime en wat hen daardoor overkwam. Een treffend verhaaltje: Brigitte is lid van de BDM (Bund Deutscher Mädel). Op een bepaald moment in 1944 moet zij in zomeruniform met de groep opdraven om de Gauleiter te ontvangen. Moeder Hilde houdt haar thuis omdat ze lang niet fit is. Later komt de leiding van de BDM en neemt Brigitte mee om haar te plaatsen in een groepshuis waar ze heropgevoed zal worden. 

Als lezer krijg je een goed beeld van de uitwerking van de Duitse geschiedenis op de gewone mensen. De hoofdpersonen zijn zo goed beschreven je echt met hen mee gaat leven. Een aanrader voor liefhebbers van familiegeschiedenis die ook nieuwsgierig zijn naar de algemene geschiedenis. 

Leen deze titel

  • Jan Konst De wintertuin

    Geschiedenis van vier generaties van een Duitse familie tussen 1880 en 2010, gebaseerd op foto's, documenten en oral history.

    E-book

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb