De meestervervalser

Annemarie Jongbloed

4-9-2023 Tip van Margriet

Met het oog op de Kinderboekenweek (van 4 oktober t/m 15 oktober) lees ik altijd extra veel kinderboeken. Ik las het boek “De meestervervalser” van Annemarie Jongbloed, één van de thematitels voor de Kinderboekenweek.

Annemarie Jongbloed heeft al meerdere leuke, spannende boeken geschreven zoals: Sleutels, het geheim van de hulphond en één minuut voor twaalf.

Annemarie Jongbloed is goed in het schrijven van spannende verhalen! En het boek de Meestervervalser kun je gerust ook een spannend avontuur noemen. Het is een verhaal met veel lagen, verhaallijnen. Het verschil tussen arm en rijk komt heel duidelijk aan bod. Vooral wat doe je wel en wat doe je niet om aan geld te komen. Kun je door armoede gemakkelijk crimineel worden? Ook komt er kunst en creativiteit, schilderkunst en zelf Herman Brood komt voorbij. Kortom, een spannend misdaadverhaal met een maatschappelijke invalshoek. Echt een heerlijk boek dat je zo uitleest en waar je tijdens de Kinderboekenweek heel veel kanten mee uit kunt in de klas!

Eenvoudige taal voor een ingewikkeld onderwerp

Wat best knap is aan het boek ‘De Meestervervalser’ is dat de tekst zo eenvoudig is. De taal is simpel, de zinnen zijn kort. Dit is echt de taal van Bilal, en jongetje dat in sommige opzichten echt nog heel jong en onwetend is. Maar het onderwerp is stiekem heel erg heftig. Want de thuissituatie van Bilal gun je geen enkel kind.

Het verhaal De meestervervalser;

‘Mijn schoenen zijn stuk dus ik ga niet naar school. ‘Ze hoeven niet te zien dat je schoenen stuk zijn,’ heeft mama gezegd. ‘Niemand hoeft te weten dat ik het geld niet heb.’
Bij Bilal thuis zijn ze arm. Dan ontmoet hij Sterre, een rijk meisje met een moeder die directeur is van een museum. Zij moedigt hem aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Maar Bilal kan niet zomaar goed tekenen, hij kan perfect kunstwerken namaken. En dat valt ook de verkeerde mensen op: Bilal wordt gedwongen om beroemde schilderijen te vervalsen…

Dit boek is geschikt om te lezen vanaf ca. 10 jaar.

Lessuggesties:

 • Praat in de klas over wat Bilal allemaal meemaakt en hoe jij dat aan zou pakken. Word jij wel eens gedwongen om dingen te doen die je liever niet doet?
 • Het verschil tussen arm en rijk bespreken in de klas
 • Maakt met de kinderen een mooi kunstwerk
 • Bezoek met de klas de bibliotheken van dbieb Leeuwarden, dbieb Grou of dbieb Burgum tijdens de Kinderboekenweken en bekijk de werkstukken die door de scholen ingeleverd zijn!
 • Ga, net als Bilal, eens naar een museum met de klas.

leen deze titel

 • Annemarie Jongbloed De meestervervalser

  Bilal (10) komt uit een arm gezin. Hij kan goed tekenen en perfect kunstwerken namaken. Dat valt de verkeerde mensen op: hij wordt gedwongen om beroemde schilderijen te vervalsen. Vanaf ca. 10 jaar.

  E-book

 • Annemarie Jongbloed De meestervervalser

  Mijn schoenen zijn stuk dus ik ga niet naar school. ‘Ze hoeven niet te zien dat je schoenen stuk zijn,’ heeft mama gezegd. ‘Niemand hoeft te weten dat ik het geld niet heb.’ Bij Bilal thuis zijn ze...

  Luisterboek (digitaal)

 • Annemarie Jongbloed Sleutels

  Julia (ik-persoon) is dol op lezen en komt vaak in de bibliotheek. Ze heeft er zelfs yogalessen. Daar ontmoet ze Manus. Samen vinden ze een mysterieuze sleutel in de bibliotheek. Waar zou die voor zijn?...

  Gedrukt boek

 • Annemarie Jongbloed Het geheim van de hulphond

  Bo is de blindengeleidehond van Sofies vader, die zeer slechtziend is. Als hij steeds minder gebruik van Bo maakt, moet ze terug naar de hondenschool. Dat wil Sofie niet! Ze bedenkt een plan. Vanaf ca....

  Gedrukt boek

 • Annemarie Jongbloed Eén minuut voor twaalf

  Jesse (10) en Alek denken dat juf Janny en meester Mo een geheim hebben en dat de buurman een terrorist is. Ze richten een detectivebureau op om alles tot op de bodem uit te zoeken. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

Margriet

Leesconsulent-Mediacoach / Informatie Medewerker

Ik ben leesconsulent / Mediacoach en medewerker Informatie en Advies bij dbieb sinds 2015. Daarvoor heb ik jaren bij andere bibliotheken in Fryslân gewerkt. Sinds 2016 ben ik als leesconsulent op de scholen te vinden. Ik heb jaren in de bibliotheek van o.a. Bilgaard, Aldlân en Leeuwarden De Centrale in het Beursgebouw gewerkt. Momenteel is mijn werkgebied voornamelijk voormalig gemeente Littenseradiel.

Mijn passie ligt bij het blij maken van klanten met een leuk boek en nu vooral kinderen blij maken en ontdekken welk boek of serie bij hen past. Het onderdeel leesbevordering houdt mij altijd bezig.

Ik lees dagelijks kinderboeken en tijdens mijn vakantie volwassenen boeken. De recensies hiervan kun je terugvinden op de site van dbieb.

Tips van Margriet

alle tips van margriet

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek