Het bromvliegeffect junior

Eva van den Broek & Tim den Heijer

02-10-2023 Tip van Mirella

 

Beslis jij zelf wat je doet of word je stiekem gestuurd?

Bromvliegen zijn kleine insecten met een dik lijf die een aantal vervelende eigenschappen bezitten. Ze zijn luid, ze zijn vies en ze kunnen ziekten overbrengen. Contact met dit kleine insect kan grote gevolgen hebben. Iets kleins dat grote gevolgen kan hebben op ons gedrag noemen we het bromvliegeffect. Daar gaat dit boek over, het stiekem proberen te sturen van je gedrag door slimme trucs. Dit gebeurt de hele dag door via reclames, in de winkel, op straat, via apps en filmpjes. Met veel humor wordt dat in dit boek uitgelegd met herkenbare voorbeelden. Er zitten quizvragen, opdrachten en heel veel grappige en kleurrijke afbeeldingen in het boek.

Het begint al met de inleiding waardoor je meteen nieuwgierig wordt en verder wilt lezen. “We moeten praten over jouw gedrag … Dat klinkt nooit goed, hè?” Het zijn korte stukjes tekst met verschillende lettertypes, groottes en kleuren en daardoor is het boek heel prettig en ook makkelijk leesbaar. Heel veel informatie die luchtig is beschreven met veel grapjes erin. Het is bijzonder te ontdekken hoe je gedurende de hele dag door kleine dingen wordt gestuurd en beïnvloed wordt zonder dat je het bewust doorhebt. Zowel thuis als op school, de invloed van reclame is groter dan je denkt. Zelf lezen vanaf 8 jaar.

Lesideeën:

Lesbrief met zeven opdrachten en werkbladen, de verwerkingsopdrachten vind je via deze link lespakket bromvliegjunior

Bron: de leukste kinderboeken.com

Leen deze titel

  • Eva van den Broek, Tim den Heijer Het bromvliegeffect junior

    Als je ouder wordt, mag je steeds meer zelf beslissen. Maar kies je wel écht zelf wat je koopt, liket of eet? Leer aan de hand van zeven veelvoorkomende trucs (ook wel ‘bromvliegen’ genoemd) hoe winkels,...

    Gedrukt boek

  • leestips Bekijk details

    Zelf lezen of voorlezen kan ieder moment van de dag. En lezen kun je op verschillende manieren doen. Van 150 cm bij elkaar lezen tot leesbingo. Of je hond of je kat voorlezen, dat kan ook. Wij verzamelen...

Mirella

Medewerker informatie en advies / Leesconsulent-Mediacoach

Vanaf 2006 werk ik bij de bibliotheek in Leeuwarden en werk ik op de vloer als informatiemedewerker. Sinds kort ben ik ook leesconsulent-mediacoach en kom ik op kinderdagverblijven, peuteropvang en basisscholen in de gemeente Tytsjerkstradiel en Leeuwarden. Als kind zijnde las ik graag boekenseries met meisjes in de hoofdrol die van alles beleefden zoals De olijke tweeling. Nu lees ik graag literaire thrillers en lees ik jeugdboeken in het algemeen. Een van de leuke dingen aan dit werk: het advies geven bij het vinden van het juiste boek dat een kind graag wil gaan lezen.

Tips van Mirella

alle tips van mirella

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek