Alle vestigingen van dbieb zijn t/m dinsdag 20 april gesloten. Voor vragen over onze dienstverlening tijdens de sluiting verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten gaan wel door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

veelgestelde vragen over de computers in dbieb

Heb je een vraag over de computers in dbieb? Vind hier je antwoord.

computers, internet en wifi

internet

Het gebruik van internet is voor bibliotheekleden gratis op alle werkplekken in onze vestigingen.
Log in met het nummer van je lenerspas en pincode (je geboortedag en –maand, ddmm), rechtsboven op het startscherm van de computers.

(nog) geen lid?

Ben je geen lid en maak je eenmalig of maar af en toe gebruik van de computers in dbieb? Koop dan een computerbon bij de betaalautomaat (€1,00 per 30 minuten) en log in met de code die op de bon staat. Na het gebruik van internet log je uit. De rest van je tegoed blijft bewaard.
Wil je regelmatig internet gebruiken? Laat je dan voor € 5,50 bij de balie/klantenservice inschrijven als tariefabonnee (of kies voor een van onze andere abonnementssoorten). Je logt daarna in zoals hierboven beschreven. Je kunt dan gratis internetten. Bijkomend voordeel is dat je met je lenerspas ook bibliotheekmaterialen kunt lenen (bijbetaling per geleend item). Je pas is onbeperkt geldig op voorwaarde dat je één keer per jaar iets leent.

geluid

Wil je gebruik maken van muziek en spraak op de computers? Dan kun je in onze vestigingen een set oortjes aanschaffen voor € 2,50 per stuk.

 

printen

Na het geven van een printopdracht verschijnt een venster in beeld met daarin het aantal prints, de kosten (€0,05 zwart/wit en €0,50 kleur) en een code. Klik op OK.

  • Ben je ingelogd met je pas? Druk op de knop printen en vervolgens op de knop inloggen. Scan je pas. Selecteer je printopdrachten en druk opnieuw op printen.
  • Ben je niet ingelogd met je pas? Noteer dan de code. Ga naar de betaalautomaat en voer de gekregen code in.

Betalen kan met je pinpas of met een tegoed op je pas of op je bon. De prints komen daarna uit de printer bij de betaalautomaat.

gratis internetsites

De websites en databanken die in het menu onder ‘databanken’ staan kun je zonder inloggen raadplegen. Tip: log eerst in en gebruik daarna deze databanken. Je kunt dan ook alle links vanuit de databanken bereiken.

gratis Microsoft Word, Excel, Powerpoint en Paint

Je kunt gratis gebruik maken van deze programma’s. Bekijk bij ‘printen’ de printmogelijkheden en bij ‘bestand van USB-stick openen’ voor het werken met bestanden.

bestand van USB-stick openen/opslaan

Je kunt bestanden uitsluitend opslaan op je eigen USB-stick, die je aan de voorkant van de pc in de USB-poort stopt. Deze zie je als schijf D. In het dialoogvenster vind je de USB-stick onder ‘Computer’. Je kunt de schijf ook bereiken via het menu-item ‘Programma’s’. Heb je geen USB-stick? Vraag ernaar bij onze medewerkers. In de meeste vestigingen zijn ze te koop voor € 5,00 per stuk.

gratis scannen

In de dbieb Leeuwarden, Burgum en Grou kun je documenten gratis scannen. Vraag ernaar bij onze medewerkers.

gratis gebruik maken van wifi

In alle vestigingen kun je met je eigen apparatuur gebruikmaken van het wifi-netwerk. Kies het netwerk BibliotheekSBMF en ga akkoord met de voorwaarden.

printen vanaf eigen laptop of smartphone

Je kunt vanaf je eigen laptop, smartphone en zelfs vanuit huis je Wordbestand of pdf-bestand in dbieb printen (prijs € 0,05 per zwart/wit print en € 0,50 per kleurenprint).

  1. Ga naar printen.dbieb.nl
  2. Selecteer het bestand dat je wilt printen via Kies bestand en kies vervolgens voor Upload
  3. Kies daarna de juiste instellingen voor het printen (kleur/zwart-wit, aantal pagina’s etc.) en kies Print
  4. De printcode en de bijhorende kosten verschijnen in beeld. Noteer de printcode
  5. Ga in de gewenste vestiging van dbieb naar de betaalautomaat naast de printer
  6. Kies voor Printen en voer de code in
  7. Nadat de betaling succesvol is afgerond komt de print uit de printer


N.B: Wil je een Excelbestand printen? Converteer dan je bestand met de gewenste opmaak via Excel naar een pdf bestand. Daarna kun je het pdf-bestand selecteren en printen.