Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

veelgestelde vragen over de computers in dbieb

In alle vestigingen staan computers waar je gebruik van kunt maken. Zonder inloggen kun je gebruik maken van de gratis websites op de startpagina en van het Office-pakket. Wil je internet gebruiken? Log dan in met het nummer van je lenerspas en je wachtwoord of koop een dagpas. De kosten van prints zijn €0,10 voor zwart/wit en €0,50 voor kleur. Hieronder vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.

computers, internet en wifi

internet

Je kunt op meerdere manieren gebruik maken van internet op de computers in dbieb.

 • Als lid. Voor alle leden van dbieb is internet gratis. Klik in het menu op inloggen. Log in met pasnummer en wachtwoord van je lenerspas van een van de vestigingen van dbieb (Leeuwarden, Burgum, Stiens, Grou of Gytsjerk). Ben je nog geen lid, maar wil je dat wel worden? Je bent al lid vanaf € 5,50. Onze medewerkers helpen je graag met het lidmaatschap.
 • Als gast. Het gebruik van internet kost € 1,50 voor vier uren. Je kunt hiervoor een dagpas bij de betaalzuil kopen. Vervolgens log je in met de gastcode en het wachtwoord.

Om uit te loggen, klik rechtsonder op uitloggen. Daarmee worden je gegevens gewist, zodat er geen privacygevoelige gegevens achterblijven op de computer.

(nog) geen lid?

Ben je geen lid en wil je eenmalig of maar af en toe van de computers in dbieb gebruiken? Koop een  dagpas bij de betaalautomaat (€ 1,50 voor vier uren) en log in met de gastcode en het wachtwoord. Na het gebruik van internet log je uit. 

Wil je regelmatig internet gebruiken? Laat je dan voor €5,50 bij de balie/klantenservice inschrijven als tariefabonnee (of kies voor een van onze andere abonnementssoorten). Je logt daarna in zoals hierboven beschreven. Je kunt dan altijd gratis internetten. Bijkomend voordeel is dat je met je lenerspas ook bibliotheekmaterialen kunt lenen (bijbetaling per geleend item). Je pas is onbeperkt geldig op voorwaarde dat je één keer per jaar iets leent.

geluid

Wil je gebruik maken van muziek en spraak op de computers? Dan kun je in onze vestigingen een set oortjes aanschaffen voor € 2,50 per stuk.

 

printen

Je kunt printen bij dbieb.
Een zwart/wit print kost € 0,10 per pagina, een kleurenpagina kost € 0,50.

Als je een printopdracht geeft, zie je rechtsonder een venster met het aantal prints en de kosten. Bevestig de printopdracht. Ga vervolgens naar de betaalzuil en scan je lenerspas of dagpas. Je kunt betalen met je pinpas of met een tegoed op je pas of bon. De printer staat naast de betaalzuil.

Printen op A3 is niet mogelijk. Kopiëren op A3 kan alleen in dbieb Leeuwarden. Een A3 kopie in zwart/wit kost € 0,20 per pagina, een kleurenkopie kost € 1,00.

gratis internetsites

Je kunt een aantal websites gratis bezoeken, zonder in te loggen. Welke websites dit zijn zie je op de homepage. Tip: log eerst in en gebruik daarna deze digitale bronnen. Je kunt dan ook alle links vanuit de databanken bereiken.

Wil je aan de slag met de belastingaangifte? Vraag een medewerker van dbieb.

gratis Microsoft Word, Excel, Powerpoint en Paint

Je kunt gratis gebruik maken van deze programma’s. Je vindt ze in het menu onder programma's. Bekijk bij ‘printen’ de printmogelijkheden en bij ‘bestand van USB-stick openen’ voor het werken met bestanden.

opslaan of USB-stick gebruiken

Iets bewaren kan op 2 manieren:

 • USB-stick
  Klik onder programma's op USB-toegang om je USB-stick te openen. Deze optie kun je gebruiken als gast en als lid.
 • Opslaan op de computer
  Als lid bent kun je ook bestanden opslaan in de map ‘mijn documenten’ (u:schijf). De documenten blijven 7 dagen bewaard. Deze optie is alleen voor leden die met hun pasnummer en wachtwoord zijn ingelogd.

gratis scannen

In de dbieb Leeuwarden, Burgum en Grou kun je documenten gratis scannen. Vraag ernaar bij onze medewerkers.

Lees hoe scannen bij dbieb werkt.

gratis gebruik maken van wifi

In alle vestigingen kun je met je eigen apparatuur gebruikmaken van het wifi-netwerk. Kies het netwerk dbieb_WiFi en ga akkoord met de voorwaarden.

printen vanaf eigen laptop of smartphone

Je kunt vanaf je eigen laptop of smartphone ook printen bij dbieb. Zelfs vanuit huis! Hieronder lees je hoe dit werkt. Volg de stappen om je bestand(en) te uploaden en ga naar jouw dbieb vestiging om het af te drukken. De kosten zijn € 0,10 per zwart/wit print en € 0,50 per kleurenprint.

 1. Ga naar printen.dbieb.nl
 2. Log in (met pas nr. en wachtwoord) of maak een gastcode aan
 3. Kies je de juiste instellingen voor het printen (kleur/zwart-wit, aantal exemplaren)
 4. Upload je bestanden en bevestig
 5. Log in bij de betaalzuil bij jouw dbieb vestiging
 6. Selecteer je printopdrachten en bevestig.
 7. Reken het te betalen bedrag contactloos af met je pinpas
 8. Je documenten worden geprint.

N.B. Op dit moment kun je alleen in staand formaat printen. De volgende bestandsformaten worden herkend: pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, png, jpg, jpeg en ico.

 

questions and answers about the computers in English

questions and answers about the computers in arabic

kopiëren en scannen