dbieb is geopend. Onze vestigingen sluiten om 17.00 uur. Het dragen van een mondkapje is verplicht en we hanteren de anderhalvemeter richtlijn. M.u.v. de spreekuren zijn alle activiteiten uitgesteld tot na 25 januari.  Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

hulp in dbieb

Heb je een vraag over dbieb? Vind hier je antwoord.

Openingstijden, locaties en regels

Wat zijn de openingstijden van de bibliotheek?

Kijk op het overzicht van openingstijden om te zien wanneer je vestiging van dbieb open is.

Wat is het adres van mijn vestiging?

Bekijk hier de adressen van de vestigingen. In de gemeente Leeuwarden zijn er naast vestigingen ook connectiepunten en uitleenposten van dbieb. Kijk voor de adressen en openingstijden bij wijkconnectiepunten en uitleenposten

Hoe is dbieb bereikbaar?

Kijk bij de adressen van de vestigingen. Klik op het adres van de betreffende vestiging. Je wordt dan doorgelinkt naar Google maps. Klik op route en kies een vertrekpunt om de route te genereren.

Parkeren bij dbieb

Bij dbieb-vestigingen in Burgum, Grou, Gytsjerk en Stiens zijn parkeerterreinen waar je kunt parkeren. Bij dbieb Leeuwarden kun je parkeren vlakbij de Blokhuispoort in de parkeergarages De Klanderij en Het Zaailand. Kijk ook op www.parkeergaragesleeuwarden.nl.

Hoe is dbieb per fiets bereikbaar?

Bij alle vestigingen kun je je fiets parkeren. Bij dbieb Leeuwarden is het helaas niet de bedoeling je fiets op het binnenplein van de Blokhuispoort te parkeren, tenzij je hiervoor een medische reden hebt.

Kan ik in dbieb terecht zonder lidmaatschap?

dbieb is tijdens de uren van openstelling vrij toegankelijk voor iedereen. Het gebruik van media ter plaatse is gratis. Ook kun je gebruik maken van de computers, databanken en printers van dbieb.

NB. vanaf € 5,50 is al een abonnement mogelijk. Kijk voor meer informatie op lid worden.

Maak je eenmalig of maar af en toe gebruik van de computers in dbieb? Koop dan een computerbon bij de betaalautomaat. Per 30 minuten computergebruik betaal je €1,-. Je kunt ook je prints met het tegoed betalen. Bovendien kun je printen vanaf je eigen laptop op de printers van dbieb. Onze activiteiten zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Leden van dbieb ontvangen korting.

Is dbieb toegankelijk voor mindervaliden?

Alle vestigingen zijn toegankelijk voor gehandicapten. Ben je moeilijk ter been en heb je een invalidenpas? Dan kun je bij dbieb Leeuwarden met een gehandicaptenparkeerkaart maximaal 3 uur parkeren links voor het Blokhuisplein. Heb je hulp nodig om bij de ingang te komen? Bel dan gerust naar 058 – 234 77 77 zodat we je kunnen helpen.
Heb je een hele grote scootmobiel, dan kan het in dbieb Leeuwarden lastig zijn om te manoevreren. In dbieb staan daarom een leenrollator en een rolstoel. Vraag ernaar bij de balie. Ook zijn er liften in ons pand aanwezig zodat je je ook met rolstoel of scootmobiel vrij kunt bewegen.

Foto's maken in dbieb Leeuwarden

dbieb Leeuwarden (de Blokhuispoort) is een gewilde locatie voor het maken van fotoshoots. Regelmatig verwelkomen we fotografen die de unieke architectuur willen vastleggen. dbieb is een openbaar gebouw en iedereen is welkom; ook voor het maken van foto's. Wil je langskomen om foto’s te maken? Neem dan contact op met onze afdeling klantenservice (klantenservice@dbieb.nl) of meld je aan bij één van de medewerkers. We willen je vragen om onze bezoekers niet te hinderen of ongevraagd te fotograferen.

Huisregels in dbieb

Bij dbieb willen we graag dat je je welkom voelt. Het is de meest openbare plek van stad en dorp. We streven naar een prettige sfeer voor iedereen. We vragen onze bezoekers daarom onze huisregels en algemene voorwaarden te respecteren.  


Activiteiten

Wat is er te doen in dbieb?

Er is heel veel te doen bij dbieb. Onze doe-collectie bestaat uit een breed scala aan cursussen, workshops, lezingen, colleges, voorlees-halfuurtjes, evenementen en voorstellingen. Heb je moeite met internet, computers of werken met DigiD? Of vind je lezen en schrijven lastig? Dan is dbieb er ook voor jou. Kijk op onze pagina te doen voor het aanbod voor volwassenen, op onze pagina leren voor spreekuren en oefengroepen en op onze pagina jeugd voor jeugdactiviteiten.
Via het activiteitenoverzicht kun je cursussen en colleges boeken en je kun je je aanmelden voor onze gratis activiteiten. Als aanmelden niet nodig is, staat dat vermeld bij de activiteit.

Moet ik lid zijn om deel te kunnen nemen?

Onze activiteiten zijn voor iedereen. Studenten en leden van dbieb ontvangen korting.

Hoe reserveer ik kaarten?

Om kaarten te reserveren voor een activiteit kun je je aanmelden via de activiteit in de agenda. Zijn er kosten verschuldigd, dan betaal je deze vooraf. Kies het juiste tarief en klik op winkelwagen. Vul daarna de gevraagde gegevens in en klik op naar bevestigen. Nadat je akkoord gegaan bent met de algemene voorwaarden, kun je de eventuele kosten met iDeal afrekenen. Je ontvangt een bevestiging van je reservering.

Kan ik mijn reservering annuleren?

Je reservering annuleren met recht van restitutie kan tot uiterlijk twee weken voor aanvang van de betreffende activiteit. Betaalde cursusgelden betalen we terug, met inhouding van 10% administratiekosten met een maximum van €15,-. Wij restitueren het restant van het cursusgeld.
Bij annuleringen binnen de termijn van twee weken voor aanvang van de cursus wordt er geen cursusgeld terugbetaald. Eenmalige activiteiten komen niet voor restitutie in aanmerking. Meer informatie vind je in de algemene voorwaarden.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een lees- of boekenclub?

Op onze pagina leesgroepen vind je ons aanbod voor leesgroepen. We organiseren regelmatig startbijeenkomsten voor leesgroepen, waarna er een leesgroep van start gaat over een specifiek onderwerp. Wil je een leesgroep starten of eraan deelnemen? Meld je dan aan bij Senia. Senia biedt een literatuurwijzer, leeswijzers en de mogelijkheid om aan te sluiten bij een leesgroep.


Computers, internet en wifi

Kan ik gratis internetten in de Bibliotheek?

Als bieblid kun je op alle werkplekken in onze vestigingen gratis internetten. Via de internetbutton op de startpagina van de computer log je eenvoudig in met je pasnummer (ook als die van een andere bibliotheek in Fryslân is) en pincode (ddmm). Je kunt vervolgens de hele dag kosteloos terecht op internet.Ben je géén lid en maak je eenmalig of af en toe gebruik van de computers in dbieb? Koop dan een computerbon bij de betaalautomaat. Per 30 minuten computergebruik betaal je € 1,-.

Met je eigen apparatuur log je gratis in op het Wifi-netwerk van dbieb. Zie hieronder voor meer informatie.

Hoe kan ik gebruik maken van de computer?

In alle vestigingen staan computers waar je gebruik van kunt maken. Zonder inloggen kun je gebruik maken van de hierop aanwezige databanken en het Office-pakket. Wil je internet gebruiken? Log dan in met het nummer van je lenerspas en je pincode (ddmm). Wil je gebruik maken van muziek en spraak op de computers? Dan kun je in onze vestigingen voor € 2,50 een set oordopjes aanschaffen. Daarnaast zijn er in een aantal vestigingen koptelefoons beschikbaar (o.a. in dbieb Grou).

De kosten van prints zijn €0,05 voor zwart/wit en €0,50 voor kleur.

Lees meer over het gebruik van de computers op de pagina veelgestelde vragen over de computers in dbieb of frequently asked questions about the computers in dbieb.

Kan ik gratis gebruik maken van wifi?

In alle vestigingen kun je met je eigen apparatuur gebruikmaken van het wifi-netwerk. Kies het netwerk BibliotheekSBMF en ga akkoord met de voorwaarden.

Ik ben geen lid van dbieb. Kan ik toch gebruik maken van de computer?

Maak je eenmalig of af en toe gebruik van de computers in dbieb? Dan kun je een computerbon kopen bij de betaalautomaat. Per 30 minuten computergebruik betaal je €1,-
Met het tegoed op deze bon kun je ook prints betalen(€ 0,05 per zwart-wit print of € 0,50 per kleurenprint). Je kunt printen vanaf je eigen smartphone, laptop of vanuit huis. Deze prints kun je met de computerbon of met je pinpas betalen.

Lees meer over het gebruik van de computers op de pagina veel gestelde vragen over de computers in dbieb of frequently asked questions about the computers in dbieb.

Kan ik printen vanaf mijn eigen laptop of smartphone?

Je kunt vanaf je eigen laptop, smartphone en zelfs vanuit huis je Wordbestand of pdf-bestand in dbieb printen (prijs € 0,05 per zwart/wit print en € 0,50 per kleurenprint).

  1. Ga naar printen.dbieb.nl
  2. Selecteer het bestand dat je wilt printen via Kies bestand en kies vervolgens voor Upload
  3. Kies daarna de juiste instellingen voor het printen (kleur/zwart-wit, aantal pagina’s etc.) en kies Print
  4. De printcode en de bijhorende kosten verschijnen in beeld. Noteer de printcode
  5. Ga in de gewenste vestiging van dbieb naar de betaalautomaat naast de printer
  6. Kies voor Printen en voer de code in
  7. Nadat de betaling succesvol is afgerond komt de print uit de printer


N.B: Wil je een Excelbestand printen? Converteer dan je bestand met de gewenste opmaak via Excel naar een pdf bestand. Daarna kun je het pdf-bestand selecteren en printen.

Kan ik documenten scannen in dbieb?

In dbieb Leeuwarden en dbieb Grou kun je vanaf de kopieerapparaten gratis documenten scannen en versturen naar je mailadres. In dbieb Burgum scan je gratis naar een USB-stick.


Verhuur, horeca en meer faciliteiten

Zaalverhuur

Vergaderen of werken in hartje centrum van Leeuwarden? Dat kan in dbieb. Een aantal cellen van de Blokhuispoort is omgetoverd tot functionele vergader- cq werkruimte. Uniek, vanwege het historische karakter van het complex. Verrassend sfeervol door de combinatie van authentieke elementen en moderne designinrichting. Lees meer over het huren van ruimtes in dbieb Leeuwarden.

Horeca

In dbieb is alle ruimte om lekker te lummelen. In dbieb Leeuwarden kun je daarbij een lekkere kop koffie in Café de Bak drinken.

Beamer huren

In dbieb Burgum is het mogelijk om een beamer te huren. Dit kost € 27,23 per dagdeel of  € 48,40 voor een hele dag (ex BTW is dit € 22,50 of € 40,-). Voor meer informatie kun je contact opnemen met dbieb Burgum via 058 - 234 77 77 of mailen naar burgum@dbieb.nl.

Studeren en ontmoeten

In dbieb vind je altijd plek om elkaar te ontmoeten. Om te werken, te studeren of samen aan een schoolproject te werken.  

Kan ik een leesbril lenen?

Ben je je leesbril vergeten? Helemaal niet erg! Bij ons kun je er eentje lenen, in ruil voor je lenerspas. Vraag aan de medewerker van dbieb een leen-leesbril. Extra service van je bieb.    • Contact

    Geen antwoord op je vraag gevonden? Neem contact met ons op.