digitaal lezen en leren

Heb je een vraag over e-books, luisterboeken of digitale bronnen? Vind hier je antwoord.

E-books en luisterboeken

Kan ik e-books, luisterboeken en tijdschriften lenen met mijn abonnement?

Als bieblid mag je met de meeste abonnementssoorten gratis e-books, luisterboeken en tijdschriften lenen. Met je abonnement kun je het volgende lenen: 

 • Jeugdabonnement: onbeperkt jeugd e-books en jeugd luisterboeken lenen (per soort max. 10 tegelijk) inclusief D-boeken + lezen voor de lijst + een selectie van Nederlandstalige literatuur voor volwassenen. Daarnaast leen je via de Online Bibliotheek App één tijdschrift per week met een uitleentermijn van een week.
 • Basisabonnement volwassenen, comfortabonnement, jongerenabonnement of digitaal abonnement: onbeperkt lenen uit alle e-books en luisterboeken van de online bibliotheek. Maximaal 10 per soort tegelijk. Daarnaast leen je via de Online Bibliotheek App één tijdschrift per week met een uitleentermijn van een week.

Hoe werkt het?

Via de online Bibliotheek heb je toegang tot meer dan 30.000 e-books. Literaire romans of thrillers, kinderboeken, non-fictie of poëzie, bibliotheekleden kunnen kiezen uit veel verschillende genres.

 • Leen tot 10 e-books en 10 luisterboeken tegelijk via de website van de online bibliotheek of via de app Online Bibliotheek.
 • Lees op je smartphone, e-reader, pc of laptop.
 • E-books blijven 3 weken op je boekenplank staan.
 • Daarnaast via de online bibliotheek app één tijdschrift per week met een uitleentermijn van een week.

Wil je e-books lenen? Registreer je dan eerst bij de online Bibliotheek >

Of lees meer over het lenen van e-books via dbieb.

Online hulp bij e-books

Hulp nodig bij het lenen of lezen van e-books? Ga naar Hulp bij e-books op de website van de online Bibliotheek.   

Kan ik ook langskomen met mijn vraag?

Op de digi-bieb kan de bibliothecaris je helpen met je vragen over het digitale aanbod van dbieb:

 • e-books en e-reader
 • computers en databanken van dbieb
 • de apps van dbieb, zoals de Wise-app, Pressreader en de Online Bibliotheek App


digi-dinsdag: dbieb Leeuwarden, elke dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur (met uitzondering van de schoolvakanties).

Passend lezen

Passend lezen biedt oplossingen als lezen op de gewone manier niet gaat. Misschien vind je het fijn om te lezen in boeken met een grote letter? Of zijn luisterboeken of gesproken boeken op daisy-rom geschikt. Ook als je (tijdelijk) niet in staat bent om gewone boeken te lezen, kun je van deze service gebruik maken. In dbieb hebben we boeken in grote letter en daisy-roms. Als je lid bent van dbieb kun je ook gebruik maken van passend lezen van bibliotheek.nl.


Digitale bronnen

Welke digitale bronnen kan ik raadplegen bij dbieb?

In dbieb heb je toegang tot een groot aantal digitale bestanden zoals de Uittrekselbank en Theorie.nl. Deze bevatten stuk voor stuk een schat aan informatie. Je kunt deze gratis in dbieb gebruiken. Voor biebleden zijn de meeste databanken gratis vanuit huis te gebruiken. Lees meer over het digitale aanbod van dbieb.

Kan ik de digitale bronnen vanaf thuis gebruiken?

Voor biebleden zijn Literom, Uittrekselbank, Theorie rijbewijs en Pressreader gratis vanuit huis te gebruiken. Voor digitale bronnen voor kinderen kun je vanuit huis inloggen op De Voorleeshoek, Bereslim en Junior Einstein. Bekijk hier het complete overzicht van het digitale aanbod en log meteen in met je pasnummer en het wachtwoord van je lenerspas.


terug naar service


 • Contact

  Geen antwoord op je vraag gevonden? Neem contact met ons op.