hulp bij onze website & apps

Zoek je hulp bij het gebruik van onze website of één van onze apps? Vind hier je antwoord.

Zoeken op de website

Zoeken en bladeren in de collectie

Laat je inspireren over je favoriete onderwerp op onze collectiepagina’s. Via 16 webpagina’s met leestips kun je per genre door onze veelzijdige collectie snuffelen. De webpagina’s zijn onderverdeeld in genres zoals Literatuur, Spiritualiteit & Filosofie, Biografie & Waargebeurd, Natuur & Dieren of Reizen & Vrije tijd. Op iedere genrepagina kun je doorklikken naar een aantal subgenres. De pagina Spanning bevat bijvoorbeeld een onderverdeling in onder meer Literaire thrillers, Detectives en True Crime. Per genre zie je een aantal nieuwe aanwinsten. Ook staat er maandelijks een ‘Boek van de maand’ centraal. Heb je een leuk boek gevonden? Dan kun je de titel met één druk op de knop reserveren en laten bezorgen bij een biebvestiging naar keuze. Vanaf deze pagina zijn er ook links naar de collectieonderdelen dbieb-dossiers, digitale bronnen, Pressreader, anders lezen, passend lezen, e-reader huren, Frysk Muzykargyf en alles over muziek in dbieb.

Laat je inspireren door onze collectie

Zoeken in de catalogus

Via de website kun je via de zoekbalk bovenin zoeken in onze catalogus. Het zoekresultaat opent in een nieuw venster, de webcatalogus van dbieb. In de catalogus kun je een zoekopdracht verfijnen door via het uitklapkeuzemenu te kiezen uit zoeken op titels, auteurs, onderwerpen, serie.

Vind je niet wat je zoekt? Links naast de zoekresultaten staan diverse filters. Er kan onder andere gefilterd worden op bibliotheek, e-books, soort materiaal, inhoud, taal, reeks/serie, schrijver, onderwerp en publicatiejaar.
Op het beginscherm zie je de exemplaren die op dat moment thuis zijn. Door op de titel te klikken krijg je meer informatie over de betreffende titel. Dan zie je ook de uitgeleende exemplaren staan en een recensie van het boek.

Is de gewenste titel helemaal niet te vinden, kijk dan bij wetenschappelijke boeken lenen.

Lijstjes maken en je boekensmaak delen

Vanuit de catalogus kun je boeken die je nog wilt lezen op een verlanglijst zetten. Je klikt de gewenste titel aan in de catalogus en klikt op de knop Verlanglijst. Vervolgens verschijnt een venster waarin je je aanmeldt met het nummer van je lenerspas en je wachtwoord. Klik in het inlogscherm op het oranje vraagteken. Er verschijnt een uitgebreide helptekst. De titel verschijnt nu automatisch in je verlanglijst. Als je het boek leent, verdwijnt de titel ook weer automatisch van je verlanglijst.

Je kunt ook zelf lijstjes samenstellen, bijvoorbeeld van gelezen boeken, of op thema (bijv. Scandinavische thrillers). Daarvoor klik je een gewenste titel aan in de catalogus en vervolgens klik je in het blokje rechts naast de titel de mogelijkheid Zet op een lijst aan. Verder volg je de aanwijzingen op het scherm. Ook hier kun je weer op het oranje vraagteken klikken voor een uitgebreide helptekst. Vanuit hetzelfde scherm kun je ook recensies schrijven van boeken, tags (trefwoorden) toekennen aan boeken en een (sterren)waardering geven. Tevens kun je vanuit dit scherm de titel delen via Twitter, Facebook etc.

Zoeken en bladeren in onze agenda

Op de pagina te doen vind je al onze cursussen en activiteiten. Om de agenda te kunnen raadplegen klik je in het menu op agenda. Hierin kun je activiteiten selecteren op soort activiteit, op leeftijd, op onderwerp, op vestiging en op datum. Bij activiteiten waarvoor je je moet aanmelden staat onderaan de prijs of de prijzen. Daaronder staat een winkelwagen. Als je daarop klikt kom je in een scherm waarin je gegevens moet invullen en akkoord moet gaan met de voorwaarden. In het geval van betaalde cursussen en colleges kun je betalen via iDEAL. Je ontvangt een bevestiging van je boeking. Op de pagina helpt staan ook activiteiten die niet in de agenda staan, zoals de oefengroepen leren computeren en de groepen om Nederlands te leren.


mijn dbieb

Je bibliotheekzaken regelen met mijn dbieb

Via mijn dbieb kun je zien wat je in huis hebt - inclusief inleverdata - en het materiaal direct verlengen. Ook kun je zoeken in de catalogus, checken of je vestiging het gewenste materiaal in huis heeft en het meteen reserveren. Andere mogelijkheden zijn: persoonlijk leesadvies op basis van leengedrag, bekijken van aanwinstenlijsten waarop je geabonneerd bent, beheren van je gegevens en aanmaken van verlanglijstjes.

Regel nu je zaken met mijn dbieb

Wil je een account aanmaken of lukt het inloggen niet, vraag dan een nieuw wachtwoord aan.

N.B. Ook via de Bibliotheek Wise app kun je je bibliotheekzaken regelen waar en wanneer je wilt. Het is de app-versie van mijn dbieb.

Leer alles over mijn dbieb met de uitlegvideo's

Hoe kan ik eerder geleende titels nakijken?

il je nakijken wat je eerder hebt geleend? In mijn dbieb vind je een overzicht op datum, op schrijversnaam, maar ook op titel. Bovendien is er een handige knop om de lijst te printen.

Meer informatie op mijn dbieb uitlegvideo's

Hoe kan ik mijn persoonlijke gegevens beheren

 • Via mijn dbieb en via de Wise-app kun je zelf je adres, telefoonnummer of e-mail adres wijzigen.
 • Je kunt zelf een gebruikersnaam instellen in plaats van het pasnummer en je kunt je wachtwoord aanpassen.
 • Je kunt zelf instellen of je de melding eerder geleend wilt zien op het moment dat je materiaal leent dat je al eens eerder geleend hebt.
 • Je kunt je (een) nickname instellen voor het gebruik van het blokje Wat vind jij in de webcatalogus. Onder deze naam kun je daar je mening geven over een boek of je kunt tags toevoegen aan het boek. Bovendien kun je het boek op een openbare lijst zetten die voor andere gebruikers zichtbaar is en je kunt een vriend tippen. Lees hierover meer op deze pagina onder het kopje zoeken op de website, lijstjes maken en je boekensmaak delen.

Hoe kan ik registraties betalen via iDeal?

Het betalen van je contributie, te laatgeld, leengeld en eventuele reserveringskosten kun je eenvoudig thuis via iDEAL doen.

 • Log in op mijn dbieb
 • Kies voor details financiële posten
 • Klik op Betalen met iDEAL om te betalen
 • Kies je eigen bank en klik op ‘Afrekenen’
 • Volg daarna de stappen op het scherm
 • Na betalen en afsluiten van mijn dbieb is je pas direct gedeblokkeerd

Alle gezinsleden in één account

Om in een keer te verlengen voor je gezinsleden kun je meerdere accounts van mijn dbieb aan elkaar koppelen. Dit zelfde geldt voor het betalen van registraties (N.B. via de Wise-app kun je niet betalen, hier is dus alleen verlengen mogelijk voor anderen. Via mijn dbieb zijn beide functies in te stellen).

Het instellen gaat als volgt: Machtigingen aanmaken Ga naar de menu-optie 'Relaties'.

 1. Kies 'Nieuwe machtiging toevoegen'.
 2. Kies 'Ik mag verlengen voor een ander' omdat je voortaan de accounts van je kind(eren) wilt beheren.
 3. Vul de geboortedatum en het pasnummer in van het kind
 4. Klik daarna op toevoegen. De machtiging is daarmee aangevraagd en moet nu nog bevestigd worden.
 5.  Als ook kind 2, kind 3, etc. toegevoegd moeten worden, moet je de stappen van hierboven herhalen: geboortedatum invullen, pasnummer invullen, op toevoegen klikken.
 6. Zijn alle kinderen toegevoegd? Klik op afsluiten

  Je ziet in het overzicht op het scherm wat je hebt toegevoegd + wat de status is. Bij net aangevraagde machtigingen is dat 'moet nog bevestigd worden'.

Machtigingen bevestigen

Na het bevestigen van de machtigingen kun je verlengen voor een ander.

• Log in als jezelf.
• Klik op de knop 'Thuis' (onder in het scherm) of ga naar de menu-optie 'Wat heb ik thuis'.
• Daar zie je de balk 'Verleng voor iemand anders'.
• Klik op het plusje + om de balk open te klappen.
• Klik op de naam van het kind (kind 1, kind 2, kind 3, etc.) voor wie je wilt gaan verlengen.
• Klik de materialen aan die verlengd moeten worden.
• Kies evt. het volgende kind voor wie je wilt gaan verlengen.

Bekijk onze uitlegvideo

Hoe blijf ik op de hoogte van de nieuwe aanwinsten?

Wil je gratis op de hoogte gebracht worden van de nieuw binnengekomen boeken en andere materialen van dbieb? Dat kan! Via deze website kun je bij ‘mijn dbieb’ een abonnement nemen. Bij "Berichtvoorkeuren" kun je onder "Aanwinstenmail"  aangeven op welk(e) profiel(en) je een abonnement wenst. Bijvoorbeeld elke maand een overzicht van de nieuwe spannende boeken, speelfilms of natuurboeken in je mailbox. Meer informatie vind je in de instructie onze aanwinsten in je mail.


Apps van dbieb

Online Bibliotheek App

In de Online Bibliotheek-app vinden gebruikers zowel e-books als luisterboeken. Gebruikers kunnen in de app direct titels vinden, lenen en lezen of luisteren. Daarnaast via de Online Bibliotheek App één tijdschrift per week met een uitleentermijn van een week.

Lees meer over de Online Bibliotheek App

Bibliotheek Wise app

Regel je bibliotheekzaken waar en wanneer je maar wilt! Met deze app kun je zien wat je in huis hebt –inclusief inleverdata- en het materiaal direct verlengen. Ook kun je zoeken in de catalogus, checken of je vestiging het gewenste materiaal in huis heeft en het meteen reserveren. Andere mogelijkheden: persoonlijk leesadvies op basis van leengedrag, aanwinstenlijsten waarop je geabonneerd bent, beheren van eigen gegevens en aanmaken van verlanglijstjes.

Pressreader app

Haal je buitenlandse krant op in de dbieb en lees hem thuis met Pressreader. met de Pressreader app lees je allerlei buitenlandse kranten op je telefoon of tablet. Maak in één van de vestigingen van dbieb verbinding met het wifinetwerk, download de gewenste kranten en lees ze vervolgens thuis of onderweg. Daarna kun je thuis nog zeven dagen doorgaan met het gratis downloaden van kranten.

Vragen over de apps van dbieb

Heb je vragen over je computer, tablet of smartphone? Kom dan naar de digi-inloop in een van onze vestigingen. Kijk wanneer de spreekuren zijn

Digi-bieb
Tussen 15.00 en 16.00 uur schuift een bibliothecaris aan om je te helpen met allerlei vragen over het digitale aanbod van dbieb waaronder de apps van dbieb. meer informatie

Overzicht van alle apps van dbieb

Kijk op de pagina apps van dbieb om alle informatie over de apps op een overzichtelijke pagina te hebben.


terug naar service


 • Contact

  Geen antwoord op je vraag gevonden? Neem contact met ons op.