Week van de mediawijsheid

informatie over leven en werken

Media zijn de hele dag om ons heen. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat worden we omringd door schermen, luidsprekers en andere apparaten die onze aandacht vragen. Dat is niet zonder effecten. Media kunnen prikkelen, in beweging brengen, je aan het denken zetten, je verbinden met anderen en zorgen voor ontspanning. Maar ze zijn ook een bron van onrust, kunnen verslavend werken en op termijn zelfs psychische klachten veroorzaken.

Tijdens De Week van de Mediawijsheid (8 t/m 15 november) organiseren we verschillende activiteiten rondom mediawijsheid.

Digital Detox Hangout | The Offline Club 

Ben je toe aan een break van je telefoon, schermen en meldingen? Om in alle rust je eigen ding te doen? We got you! Ontsnap aan de ‘digital overload’ en ruil schermtijd in voor echte tijd. Ga offline, ontspan en verbind met vrienden in één van de gezelligste cafés van Leeuwarden.

zondag 10 november | Café de Bak, Leeuwarden

Alles over digitale nalatenschap

Hoe regel je toegang tot een telefoon of laptop van een overledene? En waarom moet je geen abonnementen en online accounts (laten) opzeggen na een overlijden? In deze presentatie wisselen emotie en humor elkaar af, krijg je praktische tips die je aan het denken zetten. 

donderdag 14 november | dbieb gytsjerk

Schrijf je eigen verhaal met ChatGPT 

Een van de allernieuwste technologieën van dit moment is ChatGPT. Een futuristisch ‘tovermiddel’, dat ons leven nóg makkelijker lijkt te gaan maken. Maar wat is het precies? Kom er alles over te weten én leer met ChatGPT interactieve en boeiende verhalen schrijven. 

dinsdag 12 & 19 november | dbieb Leeuwarden

Voorstelling Robokop (6+)

Help! De voorstelling gaat bijna beginnen maar er is nog geen verhaal. De schrijver heeft geen idee waar het over moet gaan. Gelukkig bestaat er een apparaat dat kan helpen: De Robokop! Robokop is een doldwaze voorstelling over hoe dapper het is om voor jezelf op te komen.

zaterdag 16 november | dbieb leeuwarden


Ontdek meer over mediawijsheid

Digitale dossiers

Veel mensen maken regelmatig gebruik van het internet. Zijn we ons wel bewust van de risico’s? Lees en leer meer over hoe je jezelf kunt beschermen in het dossier internetveiligheid.  

Niet iedereen komt zomaar gemakkelijk mee in onze digitale wereld. Lees in het dossier digitale geletterdheid wat het betekent om digitaal geletterd te zijn?  

Privacy en veiligheid

Leer bewuster omgaan met je smartphone of social media en hoe kun je veilig omgaan met internet mail en social media?
Leer hieronder meer over phishing, nepnieuws en het maken van goede wachtwoorden.

Phishing

Heb jij wel eens gehoord van phishing? En van whaling? In deze show leer je wat het is en hoe je phishingmails herkent.

Nepnieuws

Wat is nepnieuws? Hoe herken je nepnieuws? En maken Nederlanders zich eigenlijk bezorgd om nepnieuws? Bekijk de video en test je kennis!  

Wachtwoorden

Wat zijn de meest gebruikte wachtwoorden? Hoe bedenk je het allerslimste wachtwoord? Jeroen en Sander vertellen je er meer over in deze aflevering.  

Zelftest digitale balans

Hoe zit het met jouw digitale balans?

Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid maakten een zelftest die je inzicht geeft in jouw persoonlijke digitale balans en behoefte.

 

Doe de zelftest

Data Detox

Met de Data Detox Kit volg je een achtdaagse ‘kuur’, waarbij je elke dag een onderdeel van je digitale persoonlijkheid behandelt. Het gaat hierbij niet om het minder gebruik van bijvoorbeeld smartphone of sociale media, maar juist over het bewuster gebruik maken ervan. En dat kan best confronterend zijn. Durf jij het aan?

Meer informatie

Maak het ze niet te gemakkelijk

What’s app fraude, nepmailtjes, meekijken met het pinnen. Criminele activiteiten op internet zijn soms lastig te herkennen. Nationale seniorenheld Hendrik Groen geeft aan de hand van filmpjes tips en adviezen. Daarnaast zijn er webinars en komen experts aan het woord hoe je crimineel gedrag kunt herkennen.

Meer informatie

Data detox kit voor kids

Hoe maak je tieners bewust van hun (social)mediagebruik? Kearn, FERS en dbieb vroegen het aan de tieners zelf. Zes tieners uit Oentsjerk ontwierpen vier interactieve ontwerpsessies een werkvorm om de thema’s digitale surveillance en privacy voor leeftijdsgenoten bespreekbaar te maken. Ze bedachten een theaterscript, bedachten enkele scenes die zij interessant vinden én brachten de voorstelling zelf ten tonele. Het script van de voorstelling is als handleiding te downloaden voor theatermakers, tienerwerkers en leerkrachten.

Klik hier voor de film, de download en meer informatie over dit project