Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Scrollen, liken, appen, swipen, streamen, gamen en subscriben: online media zijn onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Je schakelt van ervaringen op het scherm naar de wereld om je heen, en weer terug. Om contact te maken en op de hoogte te blijven. Om te leren of te ontspannen. Alleen maar leuk? Of niet? Waar voel jij je goed bij? Je hebt het zelf in de hand. Op deze pagina vind je inspiratie voor jouw digitale balans.  

Digitale dossiers

Veel mensen maken regelmatig gebruik van het internet. Zijn we ons wel bewust van de risico’s? Lees en leer meer over hoe je jezelf kunt beschermen in het dossier internetveiligheid.  

Niet iedereen komt zomaar gemakkelijk mee in onze digitale wereld. Lees in het dossier digitale geletterdheid wat het betekent om digitaal geletterd te zijn?  

Privacy en veiligheid

Leer bewuster omgaan met je smartphone of social media en hoe kun je veilig omgaan met internet mail en social media?
Leer hieronder meer over phishing, nepnieuws en het maken van goede wachtwoorden.

Phishing

Heb jij wel eens gehoord van phishing? En van whaling? In deze show leer je wat het is en hoe je phishingmails herkent.

Nepnieuws

Wat is nepnieuws? Hoe herken je nepnieuws? En maken Nederlanders zich eigenlijk bezorgd om nepnieuws? Bekijk de video en test je kennis!  

Wachtwoorden

Wat zijn de meest gebruikte wachtwoorden? Hoe bedenk je het allerslimste wachtwoord? Jeroen en Sander vertellen je er meer over in deze aflevering.  

Zelftest digitale balans

Hoe zit het met jouw digitale balans?

Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid maakten een zelftest die je inzicht geeft in jouw persoonlijke digitale balans en behoefte.

 

Doe de zelftest

Data Detox

Met de Data Detox Kit volg je een achtdaagse ‘kuur’, waarbij je elke dag een onderdeel van je digitale persoonlijkheid behandelt. Het gaat hierbij niet om het minder gebruik van bijvoorbeeld smartphone of sociale media, maar juist over het bewuster gebruik maken ervan. En dat kan best confronterend zijn. Durf jij het aan?

Meer informatie

Maak het ze niet te gemakkelijk

What’s app fraude, nepmailtjes, meekijken met het pinnen. Criminele activiteiten op internet zijn soms lastig te herkennen. Nationale seniorenheld Hendrik Groen geeft aan de hand van filmpjes tips en adviezen. Daarnaast zijn er webinars en komen experts aan het woord hoe je crimineel gedrag kunt herkennen.

Meer informatie

Data detox kit voor kids

Hoe maak je tieners bewust van hun (social)mediagebruik? Kearn, FERS en dbieb vroegen het aan de tieners zelf. Zes tieners uit Oentsjerk ontwierpen vier interactieve ontwerpsessies een werkvorm om de thema’s digitale surveillance en privacy voor leeftijdsgenoten bespreekbaar te maken. Ze bedachten een theaterscript, bedachten enkele scenes die zij interessant vinden én brachten de voorstelling zelf ten tonele. Het script van de voorstelling is als handleiding te downloaden voor theatermakers, tienerwerkers en leerkrachten.

Klik hier voor de film, de download en meer informatie over dit project