Bliksemkind

Hans Hagen

20-11-2023 Tip van Aukje

Een wonder! Yoko wordt tijdens noodweer geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt heeft ze een steen in haar hand, een steen waarmee ze mensen kan genezen. Oma’s rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon, en het been van de buurvrouw geneest eindelijk. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Zieke mensen stromen toe, en het geld stroomt binnen. Niet alleen Yoko’s familie, maar het hele dorp profiteert mee van de wonderen die Yoko verricht. Yoko raakt uitgeput van de lange dagen en van alle narigheid die ze ziet. Ze wil weer spelen met haar beste vriendin en terug naar school. Ze zou de steen het liefst weg willen smijten, maar er staan elke dag rijen wanhopige mensen voor de deur...

Een geweldig boek om voor te lezen en samen met de klas te ontdekken. De hoofstukken zijn kort en niet alleen Yoko komt aan het woord. Ook een paard bijvoorbeeld, en de bliksem en de vulkaan... Ze hebben allemaal hun eigen mening over de bijzondere gebeurtenissen in dit magische verhaal. Deze wisseling van vertelperspectief per hoofdstuk en de prachtige illustraties maken het boek heel bijzonder.

Bekroond met de Zilveren Penseel voor de prachtige illustraties van Martijn van der Linden.

Voor lezers vanaf 9 jaar

Lessuggesties:

 • Om het boek te introduceren kun je vertellen dat Hans Hagen dit verhaal niet helemaal zelf heeft bedacht! Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over Ponari, een jongen in Indonesië die een steen bezat waarmee hij mensen kon genezen. Kijk voor meer info op: Bliksemkind - Hans Hagen en Monique Hagen. Op deze site vind je ook een superleuke Schrijf- en Tekenles bij dit boek.
 • De prachtige beeldspraak nodigt uit om hier dieper op in te gaan.
 • Op Bliksemkind - Leesbevordering in de klas staan meer verwerkingsopdrachten bij dit boek.
 • Bliksemkind is er ook als luisterboek.

 

leen deze titel

 • Hans Hagen Bliksemkind

  Yoko heeft een steen waarmee ze mensen kan genezen, maar ze raakt uitgeput van de lange dagen en de narigheid die ze ziet. Ze wil weer spelen en naar school. Met illustraties in kleur. Vanaf 9 jaar.

  Gedrukt boek

 • Hans Hagen Bliksemkind

  Een wonder! Yoko wordt tijdens noodweer geraakt door de bliksem. Als ze bijkomt heeft ze een steen in haar hand, een steen waarmee ze mensen kan genezen. Oma's rugpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon,...

  Luisterboek (digitaal)

Aukje

Leesconsulent/ mediacoach

Ik ben Aukje Rusticus, leesconsulent in de gemeente Tytsjerksteradiel. Als kind was ik al dol op boeken en kwam ik graag in de bibliotheek. Daar voelde ik mij als een kind in een snoepwinkel. Dit enthousiasme voor boeken is gebleven en wat is het dan fijn dat over te mogen brengen op kinderen en leerkrachten. Bij mijn bezoek aan scholen laat ik zoveel mogelijk verschillende boeken zien: boeken over vroeger, spannende boeken, weetjes boeken. Voor ieder kind is er een boek. Ik help ze graag om het juiste boek te vinden zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Tips van Aukje

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek