Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Krokodil op weg naar beter

Yoeri Slegers

Een warm en indrukwekkend verhaal over vluchten, vooroordelen en het belang van ergens welkom te zijn.

Krokodil had een fijn huis, lekker eten, een familie en veel vrienden. Krokodil was gelukkig. Het was goed tot het slecht werd en Krokodil moest vertrekken. Zijn huis was niet langer veilig en zijn land was niet langer zonnig. Hij vlucht, op zoek naar beter. Maar waar is dat? Zijn reis is lang en gevaarlijk. Nergens is hij welkom. Tot hij eindelijk een plek vindt waar hij wel welkom is.

Waarom krokodil moet vertrekken uit zijn land wordt niet vermeld, maar het is erg. Zo erg dat hij zich niet meer veilig voelt en vlucht. De zware reis en moeilijke zoektocht naar een nieuwe veilige plek komen ook aan bod. De illustraties maken het allemaal nog indrukwekkender: eerst het mooie veilige huis van Krokodil, daarna de donkere dreiging en de zoektocht naar een nieuwe plek. Met uiteindelijk een mooie nieuwe toekomst. Ook al laat de laatste prent in het boek duidelijk zien dat dit verhaal niet voorbij is, dat ook andere dieren met hetzelfde probleem te maken hebben.

Prentenboek, geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Lessuggesties:

Dit boek biedt een mooi aanknopingspunt om met jonge kinderen in gesprek te gaan over vluchtelingen en het ergens welkom zijn:

 • Laat de voorkant van het boek zien: Wat zie je? Is het een vrolijke voorkant? Wat betekent ‘Krokodil op weg naar beter?’ Waar zou krokodil naartoe gaan? Wat zit er in zijn rugzak?
 • In het verhaal komen mooie zinnen voor, zoals: ‘Vaarwel veilig thuis (dat niet langer veilig was)’. ‘Vaarwel zonnig land (dat niet langer zonnig was)’. ‘Het was goed tot het slecht werd’. Wat wordt hiermee bedoeld?
 • Waarom is krokodil nergens welkom? Hoe zou dat voelen?
 • De kleurrijke illustraties zitten boordevol details en vertellen meer dan wat je in de tekst kunt lezen. Ze nodigen uit om samen met de kinderen te bekijken
 • Yoeri Slegers Krokodil op weg naar beter

  Krokodil was gelukkig en had een fijn leven. Maar toen werd alles heel erg slecht en moest Krokodil zonder zijn familie vertrekken. Waar kan Krokodil terecht? Iedereen vindt hem gevaarlijk. Tot hij uitgeput...

  Gedrukt boek

 • leestips Bekijk details

  Zelf lezen of voorlezen kan ieder moment van de dag. En lezen kun je op verschillende manieren doen. Van 150 cm bij elkaar lezen tot leesbingo. Of je hond of je kat voorlezen, dat kan ook. Wij verzamelen...

Aukje

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Aukje Rusticus, leesconsulent in de gemeente Tytsjerksteradiel. Als kind was ik al dol op boeken en kwam ik graag in de bibliotheek. Daar voelde ik mij als een kind in een snoepwinkel. Dit enthousiasme voor boeken is gebleven en wat is het dan fijn dat over te mogen brengen op kinderen en leerkrachten. Bij mijn bezoek aan scholen laat ik zoveel mogelijk verschillende boeken zien: boeken over vroeger, spannende boeken, weetjes boeken. Voor ieder kind is er een boek. Ik help ze graag om het juiste boek te vinden zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek