de bijzondere beer

Tjibbe Veldkamp & Marijke ten Cate

21-11-2022 Tip van Aukje

Doordat een beer op de lopende band in de speelgoedfabriek even niet oplet, krijgt hij geen armen. ‘Jij bent niet goed,’ zei de man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer met de andere afgekeurde knuffels bij het afval. ‘Waarom zou ik niet goed zijn,’ denkt de beer. ‘Ik ben toch gewoon een knuffel?’ Dus gaat hij zelf op pad om iemand te zoeken die hem als knuffel nodig heeft.

De beer in ‘De bijzondere beer’ is bijzonder, maar ook doodgewoon. Het is een knuffelbeer die 'van iemand wil zijn', wil troosten, vrolijk maken en verwarmen. De bijzondere beer laat zich niet uit het veld slaan. Hij gaat op zoek naar iemand die hem wil hebben.

Leeftijd vanaf ca. 4 jaar

Wat een prachtig, ontroerend, hoopvol en bijzonder verhaal over liefde, anders zijn, er niet bij horen en toch durven opkomen voor jezelf. Naast de prachtige boodschap wordt het verhaal ook ondersteund door mooie grote kleurrijke illustraties, waarop veel te zien valt.

Het boek is één van de prentenboeken uit De Prentenboek Top 10 van 2023. Tijdens de Nationale Voorleesdagen (24 januari t/m 4 februari 2023) staan deze boeken centraal.

Lessuggesties:

  • Bekijk samen met de kinderen de voorkant van het boek. Wat zien ze? Wat betekent het woord ‘bijzonder’ en waarom is dit een bijzondere beer?
  • Voor de introductie van het verhaal kun je een beer meenemen die op de bijzondere beer uit het verhaal lijkt. Hiervoor kun je bijv. bij de kringloopwinkel terecht. Haal de armen van de beer af.
  • Praat met de kinderen over de beer: Wie is deze bijzondere beer? Hoe komt het dat beer geen armen heeft?
  • Laat de kinderen hun lievelingsknuffel meenemen en vertellen waarom deze knuffel zo bijzonder is.
  • Het verhaal is goed te gebruiken bij een sociaal-emotionele les: Vraag de kinderen hoe beer zich zou voelen toen er gezegd werd: ‘Jij bent niet goed, jou wil niemand hebben’. Door iets vervelends te zeggen maak je iemand verdrietig. Door iets liefs te zeggen juist blij. Laat de kinderen elkaar complimenten geven.

Leen deze titel

  • Tjibbe Veldkamp De bijzondere beer

    Doordat een beer op de lopende band in de speelgoedfabriek even niet oplet, krijgt hij geen armen. Zo wil vast niemand hem hebben. Hij wordt met de andere afgekeurde knuffels bij het afval gegooid. Maar...

    Gedrukt boek

Aukje

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Aukje Rusticus, leesconsulent in de gemeente Tytsjerksteradiel. Als kind was ik al dol op boeken en kwam ik graag in de bibliotheek. Daar voelde ik mij als een kind in een snoepwinkel. Dit enthousiasme voor boeken is gebleven en wat is het dan fijn dat over te mogen brengen op kinderen en leerkrachten. Bij mijn bezoek aan scholen laat ik zoveel mogelijk verschillende boeken zien: boeken over vroeger, spannende boeken, weetjes boeken. Voor ieder kind is er een boek. Ik help ze graag om het juiste boek te vinden zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Tips van Aukje

alle tips van Aukje

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek