Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Niet meer een nummer

Elsbeth de Jager

11-3-2024 Tip van Bettine

Dit boek vertelt het waargebeurde, heftige verhaal van de tienjarige Hugo. Samen met zijn ouders en zusje Geesje woont Hugo op het Indonesische eiland Java. Ze hebben het er goed en Hugo geniet van school, het spelen met zijn vriendjes en het verzorgen van zijn bijzondere planten. Tot in 1942 de oorlog uitbreekt en de Japanners Java bezetten en Hugo’s vader wordt opgepakt en naar een kamp gestuurd.

Vanaf dat moment zet Hugo zijn talent als zakenman in, zodat hij wat extra geld kan verdienen om voor zijn moeder en zusje te zorgen. Maar dan moeten ook Hugo, zijn moeder en zijn zusje naar een kamp. Zelfs daar verzint Hugo van alles om aan extra eten te komen. Als hij 13 is, wordt hij van zijn moeder en zusje gescheiden en komt hij in het mannenkamp Tjimahi terecht. Nu moet hij in zijn eentje zien te overleven.

Lessuggesties

Dit boek is bij uitstek geschikt om na de periode van de Tweede Wereldoorlog aandacht te besteden aan het feit dat de oorlog in Nederland voorbij was, maar dat een groot aantal Nederlanders in Nederlands-Indië nog altijd in oorlog was. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Hugo als kind. Hierdoor zijn de gebeurtenissen en soms heftige momenten goed toegankelijk voor kinderen. Ook is er achter in een verklarende woordenlijst opgenomen en zijn er foto’s van kaarten, pamfletten en een gezinsfoto opgenomen in het boek.

Leen deze titel

 • Elsbeth de Jager Niet meer dan een nummer

  De 10-jarige Hugo de Jager wordt samen met zijn moeder en zusje opgepakt en naar een kamp gestuurd tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Elsbeth de Jager Niet meer dan een nummer

  Het is 1942. De tienjarige Hugo woont op het eiland Java. Als de Japanners Java bezetten, wordt Hugo's vader opgepakt en naar een kamp gestuurd. Vanaf dat moment zet Hugo zijn talent als zakenman in, zodat...

  E-book

 • Elsbeth de Jager Niet meer dan een nummer

  Het is 1942. De tienjarige Hugo woont op het eiland Java. Als de Japanners Java bezetten, wordt Hugo’s vader opgepakt en naar een kamp gestuurd. Vanaf dat moment zet Hugo zijn talent als zakenman in, zodat...

  Luisterboek (digitaal)

Bettine

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Bettine Boonstra en ben al van jongs af aan gek op lezen. Als leesconsult ben ik betrokken bij zowel het consultatiebureau, het VO en alles daar tussenin en lees dus voor het werk een breed aanbod aan boeken. Ook thuis word ik veel aan het lezen gezet, ons kleine boekenmonster geniet met volle teugen van alle boekjes die we haar voorlezen. Mocht ik dan toch nog tijd over hebben om lekker zelf een boek te kiezen lees ik het liefst thrillers, oude Baantjerboeken of zo nu en dan eens een lekkere chicklit. Eén van mijn all-time-favoriete auteurs is toch zeker Esther Verhoef.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek