Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Dát bedoel ik, zei de zalm

Joke van Leeuwen

16-10-2023 Tip van Marije

Tja, een boek en filosoferen… dat zijn twee dingen waar ik enorm van kan genieten. Wat is er dan mooier als deze twee gecombineerd worden? Na het lezen van dit boek werd ik nog enthousiaster om dit te tippen voor de scholen!

Dit boek is speciaal geschreven voor de Maand van de filosofie 2023. Het thema van deze maand was ‘weerloos en waardevol’. Dat thema heeft Joke van Leeuwen prachtig vormgegeven door middel van dit verhaal. Ieder hoofdstuk gaat weer over een onderwerp waar het volgende hoofdstuk mee verder gaat. Ik was dit boek aan het lezen en begon spontaan voor te lezen thuis en de jongste maar raden waar het volgende hoofdstuk over zou gaan. Dat is dus al direct een lestip! Probeer zo te luisteren en de hoofdzaken eruit te halen dat je kunt voorspellen waar het volgende hoofdstuk over gaat.

En dan de combinatie van de verhalen met de dagelijkste praktijk… prachtig bruikbaar! Actuele thema’s krijgen in dit boek een mooie plaats en worden in een verhaal beschreven waardoor je erover in gesprek gaat. Vooral het hoofdstuk over de ‘denker’ maakt dat je mooie vragen gaat bedenken en ook aan het denken wordt gezet. Het hoofdstuk over ‘het net’ beschrijft wat discriminatie is, maar wat is dat eigenlijk? Het net houdt dingen tegen, maar niet alles, vooral meeuwen.. maar niet de geur van meeuwen..

Het boek staat ook vol mooie zinnen heb ik ontdekt en daar hou ik van. Zet een pot in de klas neer en laat de kinderen al luisterend naar het verhaal mooie zinnen verzamelen. Welke zinnen spreken hen aan en waarom? Ik vond deze erg mooi, de zin komt uit het hoofdstuk ‘De zandkorrel en de denker’:

‘Je mag best een gedachte hebben die andere mensen ook al hadden.’

‘Wie gelooft, kan ergens op hopen zonder alles zeker te weten. Toch zijn er mensen die doen alsof ze alles wél zeker weten. Maar wat je niet echt kúnt weten, kun je toch niet wéten?’

‘Als iederéén beter is dan iemand anders, dan is iedereen even góéd. Ja toch, niet dan?’

Dit zijn zomaar wat zinnen die mijzelf al inspireren, dus heel geschikt om in de groep te verzamelen en over te praten.

Mocht je nog meer inspiratie nodig hebben of wat tips om met dit boek aan de slag te gaan, kijk dan even op de website:

Leen deze titel

  • Joke van Leeuwen Dát bedoel ik, zei de zalm

    Een paardenbloem, een vlieg en een straatsteen praten met elkaar over klein of groot zijn, gewild zijn of verstoten. Met zwart-witillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

  • Joke van Leeuwen Dát bedoel ik, zei de zalm

    Een pluisje wordt door de wind weggeblazen, ver weg van haar warme trui, naar het oor van een sportvrouw die net op het podium staat met een zware kampioensbeker. Het pluisje kriebelt en als de sportvrouw...

    Luisterboek (digitaal)

Marije

Leesconsulent

Mijn naam is Marije Haarsma. En wat is het toch fijn om leesconsulent te zijn! Heerlijk al die boeken om mij heen. Zodra je een boek opent, komt er een nieuwe wereld tevoorschijn. En dat gun ik alle kinderen, heerlijk fantaseren, praten over boeken, leren over vroeger.. er is zoveel te ontdekken! En wat is het dan super dat ik op al die scholen mag komen om het leesplezier en de leesmotivatie te vergroten. Daar geniet ik van!

Tips van Marije

alle tips van marije

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek