Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Oost west, thuis best

Jonny Lambert

8-01-2024 tip van Marije

Toen ik de voorkant van dit boek zag wilde ik gewoon graag ook bij beer en haas gaan zitten. Wat ziet dit er gezellig uit! Een warm boek, waar ik bij nu al blij van wordt… gewoon door ernaar te kijken.

Probeer dit ook eens met kinderen te doen, samen kijken naar de voorkant, inzoomen op het huisje waarin zet zitten. Laat de kinderen voorspellen, waar denk je dat dit verhaal over gaat? Als je alleen het plaatje gebruikt, kun je samen met de kinderen een titel voor dit boek bedenken op grond van wat je ziet. Welke gevoelens denk je dat haas en beer hebben, hoe voelen ze zich? Vertel eens…

Het verhaal: Een thuis. Daar dacht ik aan toen ik dit boek zag. Het is een hartverwarmend verhaal over vriendschap. Maar ook over dat je met vrienden wel eens ruzie kunt hebben. Haas en Beer, ze kunnen niet zonder elkaar. Oost west, thuis best. Het gaat heel erg stormen.. Beer zijn prachtige huis waait gewoon weg! Waar moet hij nu wonen? Haas nodigt hem uit en hij mag bij Haas wonen. Heel fijn! Echte vrienden. Maar ja… Haas is klein, Beer is groot. Het is wel heel krap in het holletje van Haas. En ja hoor, ze krijgen ruzie. Beer is boos en gaat buiten in de sneeuw zitten, Haas is boos en gaat alleen binnen zitten. En hoe los je dit nu op? Probeer dit met de kinderen te bedenken. Sorry zeggen is niet makkelijk. Toch merken Haas en Beer dat ze niet zonder elkaar kunnen. Een Beer, een Haas, twee harten… een thuis.

Een prachtig boek, mooie illustraties, kleurrijk en warm met een mooie boodschap. Dit is inmiddels het twaalfde boek van Jonny Lambert, iedere keer weer een prachtig boek om te gebruik in de klas.

Lessuggesties:

 • Kopieer de eerste bladzijde uit het boek
 • Kopieer de bladzijde uit het boek dat het huis van Beer wegwaait
 • Kopieer de bladzijde waar Beer en Haas heel boos kijken, waar ze ruzie hebben

Bekijk eerst (voor het voorlezen) deze platen. Nadat je voorspelt hebt waar dit verhaal over gaat laat je de platen zien. Kinderen krijgen nu iets meer informatie over het verhaal. Wat denk je dat er nu gebeurt? Wat gebeurt er in dit verhaal? Waar zie je dat terug in de tekeningen?

 • Nadat je het verhaal hebt voorgelezen kun je ruimte geven om te bespreken welke emoties je waar terug ziet in het verhaal. Kinderen kunnen alle emoties plaatsen in het verhaal, laat ze vertellen waarom ze het daar vinden passen.
 • Probeer ook andere prentenboeken van deze auteur, prachtig om te gebruiken in de klas. Ook voor oudere kinderen.
 • Laat oudere kinderen dit boek voorbereiden om voor te lezen bij jongere kinderen. In tweetallen voorbereiden, taken verdelen, voorlezen oefenen en toevoegen van accenten (melodisch, dynamisch, temporeel).
 • Dit verhaal kun je ook prachtig naspelen. Laat een leerling het verhaal voorbereiden en met nog twee spelers uitspelen. Je kunt dit doen door voor te lezen, maar kinderen kunnen ook het verhaal uitspelen doordat ze het verhaal in de ‘ik-vorm’ spelen. Dus je maakt er allemaal directe rede van (‘Ik ben boos op Haas!’ ‘Ik ben boos op Beer’… ‘ik heb het koud hier in de sneeuw’ enz.) Zo maak je er een echt toneelstuk van. Zeker te doen door oudere kinderen! Ook een mooie taalles! Tekst omzetten in gesproken teksten.
 • Je kunt van dit verhaal heel goed een theatertekst maken. Ga er met je klas mee aan de slag en maak er een mooie theatertekst van! En optreden voor de jongere kinderen is een mooie toevoeging en mooi doel!

Heel veel plezier met dit veelzijdige prentenboek voor jong en oud!

leen deze titel

 • Jonny Lambert Oost west, thuis best

  Samenwonen is niet altijd even makkelijk. Maar Beer en Haas houden heel veel van elkaar, zelfs van elkaars fouten. Prentenboek met sfeervolle illustraties in kleur. Vanaf 4 jaar.

  Gedrukt boek

 • leestips Bekijk details

  Zelf lezen of voorlezen kan ieder moment van de dag. En lezen kun je op verschillende manieren doen. Van 150 cm bij elkaar lezen tot leesbingo. Of je hond of je kat voorlezen, dat kan ook. Wij verzamelen...

Marije

Leesconsulent

Mijn naam is Marije Haarsma. En wat is het toch fijn om leesconsulent te zijn! Heerlijk al die boeken om mij heen. Zodra je een boek opent, komt er een nieuwe wereld tevoorschijn. En dat gun ik alle kinderen, heerlijk fantaseren, praten over boeken, leren over vroeger.. er is zoveel te ontdekken! En wat is het dan super dat ik op al die scholen mag komen om het leesplezier en de leesmotivatie te vergroten. Daar geniet ik van!

Tips van marije

alle tips van marije

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek