De appeltaart van hoop

Sarah Moore Fitzgerald

5-12-2022 Tip van Marije

Tip: Appeltaart van hoop.. er is altijd een kruimel over. Waar denk je aan als je deze titel leest? Waar denk je aan bij appeltaart? Voorspellen van het verhaal.

Een boek over appeltaart.. dat trok natuurlijk direct mijn aandacht. Ik ben dol op appeltaart! Dus lezen dit boek. Oscar en Meg spelen een hoofdrol in dit verhaal. Het zijn dikke vrienden, ze wonen naast elkaar en vanuit hun slaapkamerraam kunnen ze met elkaar praten. Dit doen ze eigenlijk al van jongs af aan.

En dan.. Meg gaat verhuizen naar Nieuw-Zeeland! Met haar ouders. Oscar is zijn buurmeisje kwijt, wat een gemis! Er komt een nieuw meisje wonen in het huis van Meg: Paloma. Paloma is een populair meisje, iedereen vind haar leuk. Maar eigenlijk is ze ook heel gemeen.

Tip: Nieuw-Zeeland.. waar ligt dat eigenlijk? Kijk eens in de atlas en lees iets over dit land. Zou je hier graag willen wonen? Noem eens drie voordelen en drie nadelen? Zou je willen emigreren?

Oscar is eerst vol vertrouwen en dit gaat helemaal mis. Het wordt steeds erger waardoor Oscar het eigenlijk niet meer ziet zitten. Hij weet niet wat mij moet doen en denkt eraan om zelfmoord te plegen. Wat als hij er niet meer is, zou dat iets oplossen?

Tip: dit is wel iets om over te praten. Het is een heftig onderwerp. Hebben kinderen hier ook al eens iets van meegemaakt? Pestgedrag kan veel schade aanrichten. Dit boek leent zich er goed voor om hierover in gesprek te gaan.

Meg, die verhuisd is naar Nieuw-Zeeland, krijgt te horen dat Oscar vermist is. Daarom besluit ze terug te gaan om Oscar te zoeken. Want ze gelooft niet dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Samen met het broertje van Oscar gaan ze op pad, want ook hij gelooft niet dat het verhaal klopt.

Ik ga niet meer vertellen over dit boek.. ga maar lekker lezen! Het is een heel geschikt boek om voor te lezen. Er komen veel woorden in voor die zorgen voor een impuls wat betreft woordenschat.

Tip: Je kunt tijdens het voorlezen kinderen de opdracht geven om woorden die ze niet begrijpen op te schrijven. De woorden die in het verhaal gebruikt worden zijn eigenlijk allemaal te begrijpen als je door leest. Op deze manier krijgt woordenschat ook vorm tijdens het voorlezen. Maak een woordmuur met alle woorden die genoemd worden.

Dit boek raakt veel thema’s aan. Ik raad aan dit boek voor te lezen in de bovenbouw. Je moet wel wat in het verhaal komen, maar daarna zit je er helemaal in. Daarom is het een aanrader om voor te lezen door de leerkracht en omdat het een C boek is, daagt het genoeg uit om tegelijk woordenschat vorm te geven.

Welke lessen kunnen de kinderen uit dit boek halen?

Zou jij weten wie wel een lekkere appeltaart zou kunnen gebruiken? Waar zorgt de appeltaart voor in dit verhaal? Wat vind je achteraf van de titel?

Opdracht: appeltaarten opdracht!! Zoek samen met je klas een recept op van appeltaart en ga in groepjes appeltaart bakken. Probeer eens, net als Oscar, rond te lopen in je wijk en te kijken naar mensen die misschien wel een stukje appeltaart kunnen gebruiken. En ontdek… van geven wordt je zelf ook blij!

Leen deze titel

  • Sarah Moore Fitzgerald De appeltaart van hoop

    Op een dag verdwijnt Oscar (14). Bijna iedereen denkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd, maar zijn broer Stevie en zijn beste vriendin Meg twijfelen. Zou het nieuwe buurmeisje Paloma meer weten? Vanaf ca....

    Gedrukt boek

  • leestips Bekijk details

    Zelf lezen of voorlezen kan ieder moment van de dag. En lezen kun je op verschillende manieren doen. Van 150 cm bij elkaar lezen tot leesbingo. Of je hond of je kat voorlezen, dat kan ook. Wij verzamelen...

Marije

Leesconsulent

Mijn naam is Marije Haarsma. En wat is het toch fijn om leesconsulent te zijn! Heerlijk al die boeken om mij heen. Zodra je een boek opent, komt er een nieuwe wereld tevoorschijn. En dat gun ik alle kinderen, heerlijk fantaseren, praten over boeken, leren over vroeger.. er is zoveel te ontdekken! En wat is het dan super dat ik op al die scholen mag komen om het leesplezier en de leesmotivatie te vergroten. Daar geniet ik van!

Tips van marije

alle tips van marije

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek