Zoekresultaten
Resultaat 141 - 160 (van 969)
Karim Benammar - Leven in overvloed
Het leven is overvloedig, maar we zitten gevangen in een kader van schaarste. Door vanuit een kader van schaarste te denken en te handelen, gebruiken we de verkeerde strategieën voor onze huidige globale uitdagingen, zoals de coronapandemie, de ecologische crisis en de kloof tussen arm en rijk. Hoe kunnen we deze benaderen vanuit een kader van overvloed? Hoe zou een economie gebaseerd op overvloed werken?
Michel Dijkstra - De maan in een dauwdruppel: over intimiteit en onthechting
Leef je voor jezelf of voor de ander? Hoe kun jij je werkelijk met de medemens verbinden zonder jezelf kwijt te raken? Deze vragen staan centraal in Michel Dijkstra's boek Intimiteit en onthechting: levenskunst tussen oost en west (Boom, 2021).
Paul Verhaeghe - Intieme vreemden
Wie ben ik, wie is mijn geliefde? Beide vragen zijn nauw verweven en de antwoorden confronteren ons met een onvermijdelijke vervreemding. Hoe kun je vervreemd zijn van een ander en van jezelf?
Sabine Hardus - Intieme spionnen
Kun je intiem zijn met een vreemde? Nou en of. Sabine gaat terug naar de tijd waarin sociale media nog een onbekende woordcombinatie was. Een tijd waarin andersdenkenden nog niet gehackt konden worden met spyware telefoons en computers.
Wijsheid op Locatie - Mini filosofische gesprekken
‘Intieme vreemden.’ Het thema van de Nacht van de Filosofie Leeuwarden roept vragen op. Behelst het een tegenstrijdigheid? Wat verstaan wij onder intiem of onder een vreemde? Vragen. Wanneer staan wij erbij stil? Wat levert het op?
Wil je mij leren kennen?
Tentoonstelling ‘Welkom in Heechterp’ en Onze familie in Leeuwarden.
360 STORIES Café - Wilma Mulder
Word ‘intiem met vreemden’ tijdens de nacht van de Filosofie... Hoe? Door het bordspel 360 te spelen. Vertel het verhaal van je eerste liefde; hoe mooi het was of misschien een beetje onhandig… Deel vreugde. Misschien van toen je leerde fietsen. Of de angst die je had toen je in het openbaar moest spreken... Breng je herinneringen tot leven en wissel persoonlijke verhalen uit met vreemden.
Yvette Luhrs - Over sekswerk
Yvette Luhrs is sekswerkerrechtenactivist en sekswerker. Het thema ‘intieme vreemden’ is voor haar een belangrijk en kwetsbaar onderdeel van het werk.
nacht van de filosofie 2023
De Nacht van de Filosofie 2023 heeft als thema: 'weerloos en waardevol’. Filosofeer mee. Over alledaagse vragen en filosofische kwesties. Omdat het leuk is om je blik te verruimen en je geest op te scherpen. Filosofen, wetenschappers, kunstenaars en makers dagen je uit.
ComedyTunes Comedynight
met Wilko Terwijn, Jeroen Pater en Ronald Smink
Daan Evers - Zijn morele waarden relatief?
Daan Evers is docent en onderzoeker. Zo onderzoekt hij onder andere hoe objectief de vraag of morele en esthetische waarden objectief zijn.
Digitaal moreel kompas - Jeroen de Boer en Kim Zantinge
Over de voordelen van digitalisering zijn we het ongetwijfeld eens. ‘Gemak dient de mens’ tenslotte... Maar sta je er wel eens bij stil hoe kwetsbaar digitalisering van de samenleving ons maakt? Technologie maakt ons immers behoorlijk afhankelijk. En in hoeverre overzien we wat de impact van digitaal handelen is op het echte leven van onszelf en van anderen?
Fokke Obbema - De zin van het leven
1 april 2017: Volkskrant buitenlandredacteur Fokke Obbema krijgt een harststilstand. Dankzij de alertheid van zijn vrouw overleeft hij ternauwernood. De gebeurtenis zet hem aan tot het maken van een interviewreeks over ‘de zin van het leven’. Hij praat met zeer uiteenlopende mensen (van een filosoof tot een medium; van een bergbeklimmer tot een biochemicus) over hun kijk op het menselijk bestaan. Welke fundamentele, existentiële vragen hebben ze?
Workshop Generative art: algoritmes <---> kunst
De afgelopen vijftig jaar hebben computeralgoritmes ons werkende, sociale én culturele leven drastisch veranderd.
impressie van eerdere nachten van de filosofie
impressie van eerdere nachten van de filosofie
Jochem van den Berg - Satire en de moraal met De Speld
Jochem van den Berg, hoofdredacteur en oprichter van De Speld, bevindt zich als satiricus in de voorhoede van het maatschappelijk debat.
Julia Janssen - Achter de klik: hoe data je toekomst bepalen
Julia Janssen is kunstenaar en onderzoekt de invloed van digitalisering op onze fysieke wereld. Ze maakt de uitdagingen van data, kunstmatige intelligentie en (surveillance) technologie tastbaar.
Lisa Weeda en Anna Lillioja - Literatuur in tijden van oorlog
Hoe schrijf je over feiten en echt gebeurde familiegeschiedenissen, als je roots liggen in een land dat gevangen is in een touwtrekwedstrijd tussen Oost en West? Kun je feiten en literatuur mengen om zo de verbeelding van de lezer te prikkelen?
maand van de filosofie
Tijdens de Maand van de Filosofie 2023 onderzoeken we het thema ‘Weerloos en waardevol’. Bekijk onze boekentips bij dit thema!
Marjolijn van Heemstra - Wat is ruimte waard
Marjolijn van Heemstra schreeft het essay voor De Maand van de Filosofie 2023: Wat is ruimte waard.