Voorlezen en vertellen

Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Door veel hardop te vertellen en samen boekjes te lezen, stimuleer je de taalontwikkeling van het kind. Dat is belangrijk voor later, om goed te leren praten, lezen en schrijven. Lezen verrijkt levens en opent deuren. Het is een absolute voorwaarde om mee te kunnen doen in de maatschappij.
Het is ook fijn om naar verhalen te luisteren of om zelf te vertellen. Een bijzonder project van de Openbare Bibliotheken in Friesland is "Leen een Fries". De mooiste verhalen in kleinschalige ontmoetingen door kennis te delen en kennis op te doen.
Voorlezen en vertellen is voor iedereen. Dit digitale dossier bevat allerlei informatie en tips rondom voorlezen, verhalen en vertellen.
Tips over voorlezen

Voorlezen aan jonge kinderen, hoe doe je dat?
- Boekstart geeft tips voor 0 - 4 jarigen.
- Op de site van Jaar van het Voorlezen 2013 vind je per doelgroep een aantal voorleestips.
- Voorlezen is een heel goed hulpmiddel voor kinderen met leesproblemen of dyslexie.
- De Leesmonitor geeft allerlei tips over hoe je zo veel mogelijk uit het (voor)lezen kunt halen.
- Jaarlijks zijn er Nationale Voorleesdagen. Zij geven ook voorleestips.
Landelijke organisaties

Ook landelijk zijn organisaties bezig op het gebied van lees- en taalbevordering.
- De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen.
- Kunst van lezen is een samenwerking van de Koninklijke Bibliotheek en Stichting Lezen. Een programmacoördinator werkt aan Boekstart, Bibliotheek op school, leesbevorderingsprojecten en Tel mee met taal (gericht op laaggeletterdheid).
- Leescoalitie is de samenwerking tussen landelijke organisaties op het gebied van taal- en leesbevordering.
- Stichting Voorlezen promoot en ondersteunt voorleesprojecten. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor bv. mensen met dementie.
Wat doet de bibliotheek?

- Boekstart is een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.
- Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt voorlezen aan peuters en kleuters gestimuleerd.
- Met gedigitaliseerde prentenboeken kunnen jonge kinderen hun woordenschat vergroten. Onze bibliotheken werken met Bereslim: pedagogisch verantwoorde computerspellen voor peuters en kleuters.
- Met de Bibliotheek op school werken bibliotheek, onderwijs en gemeente samen waardoor dagelijks aandacht is voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis.
- In de Kinderboekenweek staat het kinderboek centraal. Het is opgezet om kinderen váker een boek te laten pakken, maar ook dat méér kinderen gaan lezen.
- Voor kinderen die lezen niet eenvoudig vinden is er in onze bibliotheken een Makkelijk Lezen Plein. Kijk voor kinderen met dyslexie eens bij Superboek.
- Het wordt steeds belangrijker om goed te kunnen lezen en schrijven. Wil je beter Nederlands leren? dbieb kan je verder helpen.
Anders lezen

Het is mogelijk om boeken en andere media op een andere manier te lezen. Hieronder vind je een aantal. Voor het lenen van e-books en luisterboeken moet je lid zijn van de bibliotheek.
- De collectie van de Online Bibliotheek bestaat uit ruim 30.000 e-books en luisterboeken. Je kunt deze lenen en lezen op tablet of smartphone, e-reader, pc of laptop.
- Wil je lezen voor school of ben je gewoon op zoek naar mooie literatuur? Lees e-books van de bibliotheek.
- Als je slechtziend, dyslectisch of blind bent, kun je bij Passend Lezen terecht voor romans en kinderboeken, studieboeken, kranten & tijdschriften en folders & brochures.
- Makkelijk lezen is speciaal voor mensen met weinig leeservaring of -plezier
- Passend lezen biedt oplossingen als lezen op de gewone manier niet meer gaat.
Algemene informatie
Eindredactie: A. Barth
Gepubliceerd: december 2017
Laatst bijgewerkt: april 2020
Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wil je terug naar deze pagina, klik dan in je browser op de terugknop.
Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.
Leestips van de bibliotheek
Christien Brinkgreve Vertel
Wat gebeurt mij nu? Wat is er aan de hand, en waarin bevind ik mij? Iedereen heeft zich zoiets wel eens afgevraagd, en vrijwel niemand verdraagt het om zonder antwoorden te leven. We willen betekenisgeving,...
E-book
Georgie Adams Een heel jaar lang voorlezen
Bundel met 366 verhalen en gedichten voor iedere dag van het jaar en veel kleurig met waterverf ingekleurde pentekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Gedrukt boek
Dita Breebaart, Elly van der Linden, Irma Koerhuis, Marieke op den Kamp, Nienke Lansink Interactief voorlezen met baby's, dreumesen, peuters en kleuters
Wat is het belang van interactief voorlezen en hoe doe je dat? Achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden met veel kleurenillustraties. Voor o.a. ouders, leescoördinatoren, peuterleidsters met kinderen...
Gedrukt boek
Adriana Bus, Heleen van den Berg BoekStart maakt baby’s slimmer
Verslag van een onderzoek naar de werking van het programma BoekStart, dat ouders wil stimuleren om hun baby's en peuters (meer) voor te lezen, om zo hun taalontwikkeling te verbeteren. Voor opvoeders...
Gedrukt boek
Irma van Welzen, Margriet Chorus Voorlezen gaat zó
Welke boeken zijn geschikt voor jonge kinderen? Wat doe je met peuters die nog geen Nederlands spreken? Achtergrondinformatie en tips voor het voorlezen. Voor opvoeders van kinderen van ca. 0 tot 6 jaar.
Gedrukt boek
Verhalen vertellen

- Een goed verhaal schrijven is één ding. Een goed verhaal vertèllen is een vak apart. Hoe doe je dat eigenlijk?
- Een bijzonder project van de Openbare Bibliotheken in Friesland in is "Leen een Fries", een platform voor uitwisseling van kennis en verhalen óf ervaringen aanbieden en opdoen.