Verdwenen grenzen

Stefan Popa

29-9-2022 Tip van Maaike

Struinend door dbieb voor de zomervakantie, kwam ik ook dit boek tegen. Mijn nieuwsgierigheid werd eigenlijk gewekt door de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De voorkant lokte mij namelijk niet direct. Daarnaast kende ik de auteur ook nog niet. Hoog tijd dus om eens wat van Popa te gaan lezen!

Verdwenen grenzen speelt zich als eerste af in de tweede helft van de jaren 80 in Roemenië, een dictatuur op dat moment. Een erg arm en angstig bestaan, onder het bewind van communistische leider Nicolae Ceausescu. In dit Roemenië ontmoeten we Remus. Hij woont bij zijn grootmoeder en is schoenmaker. Deze baan is niet zijn droombaan, want Remus droomt ervan om groot dichter te zijn en te kunnen schrijven zonder enige censuur.

Remus ontmoet Florica. Zij behoort tot een traditionele Roma-familie en smacht nog meer naar vrijheid, zeker omdat ze gedwongen wordt te trouwen met de zoon van haar vreselijke oom (haar neef dus). De familie accepteert niet dat Florica wil trouwen met een niet-Roma. Tegengewerkt door de familie van Florica en de geheime dienst, zoeken ze samen de grenzen van hun geluk op. Ze vluchten uit Roemenië en komen terecht in West-Europa. Gaan ze daar wel echt hun vrijheid tegemoet?

Verdwenen grenzen is de debuutroman (2015) van auteur Popa. Hij schrijft erg gedetailleerd en opent een wereld die ik helemaal nog niet kende. Ik vond de recensie van NBD Biblion daarom erg treffend:

“Sterke debuutroman die een voor veel lezers relatief onbekende wereld opent.” – NBD Biblion

Wanneer je houdt van geschiedenis, maar ook familie- en liefdesverhalen, is dit boek een aanrader. Je moet wel houden van enige details en informatie rondom de hoofdpersonen. Tot slot heeft het boek nog een onverwachte wending en slaat ineens het noodlot toe. Ik vond Verdwenen grenzen een indrukwekkend en verrassend boek om te lezen!

leen deze titel

Maaike

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal en één dag in de week schaf ik collectie aan voor de gehele provincie. Als je mij zoekt met een boek, dan zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Door mijn werk bij dbieb is mijn interesse steeds breter geworden. Veelal zijn het wel boeken met geschiedenisthema's, maar ook regelmatig jeugd en Young Adult boeken. Ik hoop zoveel mogelijk (jonge) mensen te enthousiasmeren om boeken te gaan lezen! 

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb