Het eigenwijze ei

Milja Praagman

3-4-2023 Tip van Annick

Het is lente, we zien de vogels met takjes rondvliegen, het is weer wat langer licht.. tijd voor een lente-boek!
Ik ga de komende weken bij de kinderdagverblijven langs met dit boek: 'Het eigenwijze ei' van Milja Praagman. Dit is een prachtig boek om interactief voor te lezen.

De voorkant roept meteen al de vraag op: wie zit er in dat ei? Het snaveltje en de poten geven de observerende kinderen al wat hints. In het boek gaat het ei op zoek naar zijn moeder. Het ei komt allerlei boerderijdieren met jongen tegen, maar, helaas, niet de mama van het ei. Uiteindelijk komt het ei een prachtige zwaan tegen die hem beschermt tegen een pikkende ekster. Het is papa! 'Kunnen papa's ook broeden dan?', vraagt het ei zich af.
Bij zwanen is het de papa die de eieren uitbroedt. Een hele leuke twist in het verhaal die de kinderen aan het denken zet en uitnodigt tot vragen en gesprekken. Zijn er nog meer dieren waarbij het mannetje voor de jongen zorgt? Hoe ziet het jong van een zwaan er in het echt uit? Welke dieren leggen eieren?

Laat de kinderen een eigen dier maken voor in het ei. Wanneer je daar een wit papier overheen plakt en het stukje bij de kop openscheurt, lijkt het net het eigenwijze ei!

Het eigenwijze ei van Milja Praagman, geschikt voor peuters en kleuters

leen dit boek

  • Milja Praagman Het eigenwijze ei

    Ei is er in zijn eentje vandoor gerold, maar waar is zijn mama? De lammetjes en kalfjes weten het niet — zelfs de kip met haar nest is niet zijn mama! Waar hoort Ei bij? Prentenboek met gekleurde illustraties....

    Gedrukt boek

  • leestips Bekijk details

    Zelf lezen of voorlezen kan ieder moment van de dag. En lezen kun je op verschillende manieren doen. Van 150 cm bij elkaar lezen tot leesbingo. Of je hond of je kat voorlezen, dat kan ook. Wij verzamelen...

Annick

Leesconsulent/ mediacoach

Ik ben Annick Siemonsma en ik ben altijd al een verslinder van boeken geweest. Op school kreeg ik zelfs in een toneelstuk de rol van ‘boekenwurm’, die was me op het lijf geschreven. Ik ben leesconsulent in de gemeente Tytjerkstradiel en door mijn achtergrond als logopedist weet ik hoe ik kinderen die niet zo gemotiveerd zijn om te lezen, toch te enthousiasmeren.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek