Leeuw met strepen

Marlene Rebel & Lucinda Vos

7-3-2022 Tip van Aukje

Het verhaal speelt zich af in 17e-eeuws Amsterdam tijdens de pestepidemie. Wanneer de tienjarige Jacob en de vijfjarige Catrijn alleen achterblijven na het overlijden van hun moeder, wachten broer en zus met smart op thuiskomst van hun vader, die als chirurgijn op zee vaart. Maar al snel worden de kinderen ontdekt door de gemene buurvrouw. De kleine Cat, die lijdt aan een huidaandoening, wordt afgevoerd naar het pesthuis buiten de stad. Jacob, die in het Burgerweeshuis terecht komt, zet alles op alles om te ontsnappen en zijn zusje te redden. Een zenuwslopende zoektocht begint, waarbij hij hulp krijgt van weesjongen Willem en de kleurrijke Rattenbende.

Een spannend verhaal over vriendschap, familie en moed voor kinderen vanaf een jaar of 9.Het boek zal kinderen die van geschiedenis houden erg aanspreken en is ook zeer geschikt om voor te lezen. Door de coronacrisis heeft het boek ook nog eens een actuele lading gekregen.

Lessuggesties:

  • Je kunt de boektrailer gebruiken om het boek te promoten: Leeuw met strepen – BILLY BONES
  • Een andere manier om het boek te promoten, is om kinderen te laten luisteren naar de Waanzinnige podcast! leeuw met strepen — De Waanzinnige Podcast
  • Het historische verhaal Leeuw met strepen biedt vele aanknopingspunten voor lessen in de klas over de 17e eeuw. Bij dit boek zit een lesbrief die je door middel van een QR-code, op de achterkant van het boek, kunt bekijken en downloaden.
  • Het verhaal leent zich goed voor een gesprek over de pestepidemie en de epidemie door het coronavirus. Wat zijn de overeenkomsten, verschillen?

Leen deze titel

  • Marlene Rebel, Lucinda Vos Leeuw met strepen

    Amsterdam, 17e eeuw. Als hun moeder aan de pest overlijdt en hun vader nog op zee is, belandt Jacob (10) in het weeshuis. Zijn kleine zusje Catrijn wordt vanwege haar huidziekte naar het pesthuis gebracht....

    Gedrukt boek

Aukje

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben Aukje Rusticus, leesconsulent in de gemeente Tytsjerksteradiel. Als kind was ik al dol op boeken en kwam ik graag in de bibliotheek. Daar voelde ik mij als een kind in een snoepwinkel. Dit enthousiasme voor boeken is gebleven en wat is het dan fijn dat over te mogen brengen op kinderen en leerkrachten. Bij mijn bezoek aan scholen laat ik zoveel mogelijk verschillende boeken zien: boeken over vroeger, spannende boeken, weetjes boeken. Voor ieder kind is er een boek. Ik help ze graag om het juiste boek te vinden zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Tips van Aukje

alle tips van Aukje

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek