Het raadsel rond de incacode

Bianca Nederlof

Waar gaat dit boek over?

8-5-2023 Tip van Fardau

Het raadsel rond de incacode is het spannende vervolg op ‘ Het raadsel rond het rode huis’. Het is het leukst om eerst deel 1 te lezen omdat de belangrijkste personages ook in deel 1 voorkomen, en dit verhaal verder gaat waar deel 1 stopt.
Maar je kan Het raadsel rond de incacode ook prima zonder deel 1 lezen.
Als Bren in de zomervakantie met oom Waldo in het Rode Huis in Duitsland mag logeren worden de plannen al snel gewijzigd als blijkt dat hun vriend professor Lingu wordt vermist in Peru. Ze reizen af naar het land van de Inca’s om hem te zoeken. Professor Lingu heeft een oud geheim ontdekt, maar de Peruanen willen hun geheim tegen elke prijs verborgen houden en al snel komt Bren in gevaar. Wie is er nog te vertrouwen? En wat zijn die enorme tekeningen op de Nazcavlakte?
 

Mijn mening

Dit is een heerlijk boek als je houdt van spannende verhalen vol gevaar en avontuur, een vleugje magie, spreuken, vampiers en magische poorten. Maar ook als je leergierig bent en interesse hebt in andere talen en culturen.
In het verhaal ontdekt Bren hoe het Inca volk met elkaar communiceerde zonder alfabet. Ze gaven boodschappen aan elkaar door met quipu’s: een soort koorden met knopen erin. Alle knopen en koorden hebben een bepaalde betekenis. Zelfs de hoogte waar ze zitten op het koord is niet voor niets.
Het boek leest als een trein en de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je steeds denkt ‘ Nog één hoofdstuk en dan leg ik het boek even aan de kant..' om vervolgens toch weer door te lezen..
Ik hoop dat er een derde deel komt over Bren en oom Waldo, en als ik heel goed tussen de regels door lees zie ik al een avontuur voor me in Egypte met farao’s en piramides?

De illustraties van Conz geven af en toe een extra beeld bij het verhaal. Zelf lezen vanaf 10 jaar.

Lessuggesties

Als je met de klas aan de slag wilt gaan met thema’s als:

  • Hoe communiceer je zonder alfabet? / alfabet/schrift
  • Inca cultuur
  • Indianen
  • Peru

Dan is dit boek zeker een aanrader als opening van het thema. Lees het boek voor in de klas en door het boek word je direct de wereld van de Inca’s ingetrokken. Het boek prikkelt je interesse om meer te weten te komen over dit bijzondere volk en hun cultuur.
 

Leen dit boek

  • Bianca Nederlof Het raadsel rond de Incacode

    De 12-jarige Bren reist met zijn oom Waldo naar Peru, het land van de Inca's. Ze moeten op zoek naar de vermiste professor Lingu, die een oud geheim heeft ontdekt. Met zwart-witillustraties. Vanaf ca....

    Gedrukt boek

Fardau

Leesconsulent/ Mediacoach

Ik ben dol op boeken. Als kind was het mijn wens om ooit boven de bibliotheek te wonen. Want dan hoefde ik alleen maar de trap af om elke dag mooie, nieuwe boeken uit te zoeken om te kunnen lezen. Helaas is dat nooit gelukt, maar wel bijna.. Toen ik mijn eerste eigen huis kreeg stond het gebouw van de bibliotheek aan de andere kant van de straat. Ik hoefde dus maar een paar meter te lopen om steeds weer nieuwe boeken te ontdekken.

Mijn favoriete boeken zijn boeken vol spanning, avontuur en fantasy zoals bijv. Harry Potter. Maar ik vind het ook heel leuk om allerlei weetjes en dingen over vroeger te leren uit boeken. Bij mijn bezoeken op scholen probeer ik zoveel mogelijk kinderen het plezier van lezen te laten ervaren, zodat ze ontdekken van welke schrijver en welk onderwerpen zij vrolijk worden. Zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek