Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

Simon van der Geest

13-11-2023 Tip van Fardau

Waar gaat dit boek over?
Als Eva voor school een werkstuk moet maken kiest ze voor het onderwerp ‘biologische vaders’. Een onderwerp waar ze niks van weet, want ze kent haar biologische vader niet. Ze weet alleen dat ze haar donkere huid van hem heeft en dat hij net als haar elf tenen heeft. Haar moeder weigert om ook maar iets over hem te vertellen, dus gaat Eva op onderzoek uit. Ze verdiept zich in genen en komt erachter dat hij ‘ Rico’ heet en in Suriname woont. Hoe meer Eva zich in het werkstuk vastbijt, hoe zekerder ze weet dat ze haar biologische vader wil ontmoeten.
Als haar moeder blijft weigeren om ook maar iets over hem te vertellen schakelt Eva stiekem een televisieprogramma in om hem te gaan zoeken. Dat is het begin van een spannend avontuur door de jungle van Suriname. Hoe ver zal Eva gaan om hem te vinden?

Mijn Mening
Dit boek ziet er van de buitenkant uit als een dikke pil, maar zodra je begint aan het eerste hoofdstuk voelt het helemaal niet zo. Het is vlot geschreven en er zitten veel tekeningen in omdat Eva je meeneemt in haar werkstuk. Dit maakt het speels en vrolijk.

Het verhaal komt rustig op gang als Eva start met haar werkstuk. Ze bombardeert haar moeder met vragen over haar biologische vader, maar moeder wil daar geen antwoord op geven. Dit zorgt voor confrontaties. Maar Eva bijt zich vast in haar onderwerp waardoor haar leven uiteindelijk steeds meer op z’n kop wordt gezet.
Haar beste vriend Luuk nodigt haar uit zijn verjaardagsfeest, maar ook met Luuk krijgt Eva dan een vreselijke ruzie. Eva worstelt met haar gevoelens en reageert soms heftig. Het zet je aan het denken over hoe het is om niet te weten wie je vader is.
Als Eva stiekem een televisie programma inschakelt om haar vader te vinden komt er meer vaart in het verhaal. Ze gaat met de televisieploeg, maar zonder haar moeder, op zoek naar hem in Suriname. Je krijgt vervolgens een inkijkje in hoe zo’n televisie programma in scene wordt gezet en omdat Eva’s moeder een beroemde zangeres is geeft het ook een beeld van hoe het is om bekend te zijn. Wanneer Eva helemaal zat is van de televisieploeg en de draaiende camera’s vlucht ze weg van de televisieploeg en stapt in een bus naar het binnenland. Ze gaat zelf haar vader zoeken. Vanaf hier wordt het echt spannend. Het voelt alsof je zelf meereist en het echt beleeft. Je moet nu weten hoe het verhaal afloopt.
Een prachtig verhaal over wat ‘ familie’ betekent, vriendschap en wie er nu echt belangrijk voor je zijn in het leven.

Lessuggesties:
Dit boek is een aanrader om voor te lezen in de klas.

Ga met de kinderen in gesprek over de volgende thema’s:

 • Afkomst, identiteit, diversiteit
 • Surinaamse cultuur en leefwijze, slavernijverleden, het binnenland van Suriname (de jungle)
 • Vriendschap
 • Hoe wordt een televisieprogramma gemaakt
 • Beroemd zijn
  Geschikt vanaf 10+

Tip: Gebruik de lessuggesties van Stichting Lezen

leen deze titel

 • Simon van der Geest Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

  Eva (12, ik-persoon) heeft een andere huidskleur dan haar moeder maar ze weet niets over haar vader. Daarom wil ze haar schoolwerkstuk schrijven over ‘biologische vaders’. De zoektocht leidt al gauw naar...

  Gedrukt boek

 • Simon van der Geest Het werkstuk

  Eva zit in groep acht en moet voor biologie een werkstuk maken over iets waar ze meer over wil weten. Als onderwerp kiest ze ‘biologische vaders’, want van haar eigen biologische vader weet ze helemaal...

  Luisterboek (digitaal)

Fardau

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben dol op boeken. Als kind was het mijn wens om ooit boven de bibliotheek te wonen. Want dan hoefde ik alleen maar de trap af om elke dag mooie, nieuwe boeken uit te zoeken om te kunnen lezen. Helaas is dat nooit gelukt, maar wel bijna.. Toen ik mijn eerste eigen huis kreeg stond het gebouw van de bibliotheek aan de andere kant van de straat. Ik hoefde dus maar een paar meter te lopen om steeds weer nieuwe boeken te ontdekken.

Mijn favoriete boeken zijn boeken vol spanning, avontuur en fantasy zoals bijv. Harry Potter. Maar ik vind het ook heel leuk om allerlei weetjes en dingen over vroeger te leren uit boeken. Bij mijn bezoeken op scholen probeer ik zoveel mogelijk kinderen het plezier van lezen te laten ervaren, zodat ze ontdekken van welke schrijver en welk onderwerpen zij vrolijk worden. Zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek