Ik moet dit doen

Maren Stoffels

07-11-2022 Tip van Fardau

Simon moet van zijn ouders naar een kamp om te leren zijn dwanggedachten los te laten. Hij moet altijd alles controleren en ontwijkt bepaalde getallen. Hij vindt het kamp maar niets en houdt zich zoveel mogelijk afzijdig van de groep. Toch begint hij Jasmin, een meisje met smetvrees, steeds aardiger te vinden. Als Jasmin opeens verdwijnt is Simon de enige die haar terug kan vinden, maar daarvoor moet hij zijn eigen dwangen eerst loslaten.

Het verhaal wordt afwisselend vertelt vanuit het perspectief van Simon en het perspectief van Jasmin. Hierdoor duik je volledig in het hoofd van zowel Simon als Jasmin en ervaar je een beetje hoe het is om een dwangstoornis te hebben.

Iedereen heeft wel een paar gekke dingen. Altijd je koffie uit hetzelfde gele kopje drinken, altijd eerst je rechtersok aandoen en dan pas je linkersok, of sowieso 3x checken of je je fiets wel echt op slot hebt gezet. Het verschil met de jongeren in het boek is dat hun dwangen hun leven beheersen. Zij kunnen het stemmetje in hun hoofd niet negeren, hoe graag ze dat ook zouden willen. Hiervoor schamen deze jongeren zich zo dat ze hun familie en vrienden buitensluiten en zich steeds meer isoleren van de wereld. Op het kamp ontdekken ze dat ze niet alleen zijn in hun dwang. Simon heeft controledwang en teldwang en Jasmin heeft smetvrees,Maar er is ook een meisje met elastiekdwang, een meisje dat alleen maar chips eet omdat ze bang is dat ze anders moet overgeven en een jongen die altijd en eeuwig te laat komt omdat zijn haren en kleding ALTIJD perfect moet zitten. Omdat iedereen weet hoe het is om te leven met dwang trekken de jongeren meer naar elkaar toe en ontstaan er prachtige vriendschappen.

Ik kan maar één ding zeggen: Je MOET dit boek lezen!

Voorlezen vanaf groep 6, zelf lezen vanaf groep 7.

Lessuggesties:

Ga met de leerlingen in gesprek over dwangstoornissen. Stel vragen als ‘ Wie weet wat een dwangstoornis is?’ Wat doe je dan?’ ‘ Waarom doe je die dingen?’Lees vervolgens het boek voor aan de klas en maak een mindmap/woordweb over alles rondom dwangstoornissen (eenzaamheid, isolatie, schaamte etc.)

In deze video vertelt Maren Stoffels hoe ze op het idee voor dit boek is gekomen en laat ze een stukje zien van het leven van jongeren met dwang.

Het boek is zeer geschikt om te lezen als je zelf dwang hebt, als er iemand in je omgeving is met dwang of gewoon voor iedereen die hier meer over wil weten.

Leen deze titel

 • Maren Stoffels Ik moet dit doen

  Simon moet van zijn ouders naar een kamp om te leren zijn dwanggedachten los te laten. Hij vindt het maar niets en houdt zich zoveel mogelijk afzijdig van de groep. Toch begint hij Jasmin, een meisje met...

  Gedrukt boek

 • Maren Stoffels Ik moet dit doen

  Ik kijk naar de stoeptegels onder mijn gympen. Linkertegel, boventegel, rechtertegel, ondertegel, middentegel. Tik, tik, tik, tik, tik. Simon heeft een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren...

  E-book

 • Maren Stoffels Ik moet dit doen

  Ik kijk naar de stoeptegels onder mijn gympen. Linkertegel, boventegel, rechtertegel, ondertegel, middentegel. Tik, tik, tik, tik, tik. Simon heeft een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren...

  Luisterboek (digitaal)

Fardau

Leesconsulent / Mediacoach

Ik ben dol op boeken. Als kind was het mijn wens om ooit boven de bibliotheek te wonen. Want dan hoefde ik alleen maar de trap af om elke dag mooie, nieuwe boeken uit te zoeken om te kunnen lezen. Helaas is dat nooit gelukt, maar wel bijna.. Toen ik mijn eerste eigen huis kreeg stond het gebouw van de bibliotheek aan de andere kant van de straat. Ik hoefde dus maar een paar meter te lopen om steeds weer nieuwe boeken te ontdekken.

Mijn favoriete boeken zijn boeken vol spanning, avontuur en fantasy zoals bijv. Harry Potter. Maar ik vind het ook heel leuk om allerlei weetjes en dingen over vroeger te leren uit boeken. Bij mijn bezoeken op scholen probeer ik zoveel mogelijk kinderen het plezier van lezen te laten ervaren, zodat ze ontdekken van welke schrijver en welk onderwerpen zij vrolijk worden. Zodat ze met plezier gaan lezen en blijven lezen.

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek