Doni en de kracht van de blauwe veer

Dwight van van de Vijver

17-04-2023 Tip van Margriet 

Op een kwade dag wordt de 11-jarige Afrikaanse Doni in het bos overvallen door krijgers van een vijandige stam. Zij verkopen hem samen met nog veel meer mensen aan witte mannen. Op een enorm schip worden ze naar de andere kant van de oceaan gebracht. De tocht is een nachtmerrie en als Doni uiteindelijk in Suriname aankomt wordt hij weer verkocht en tot slaaf gemaakt. Doni sluit vriendschap met Ella en Maurits, maar toch wil hij maar één ding: terug naar zijn familie. Zal de blauwe vogelveer die hij bij zich draagt hem kunnen helpen te ontsnappen?

Hoe schrijf je een kinderboek over de slavernij? Dwight van van de Vijver heeft het gedaan. En hoe! Het boek leest als een spannend verhaal waar je in door wilt lezen om te weten hoe het eindigt. Tegelijkertijd besef je dat dit "spannende” verhaal een keiharde en verschrikkelijke periode uit de geschiedenis is geweest. Dit boek is heel geschikt om slavernij onder de aandacht te brengen. Het verhaal leert je door middel van de blauwe veer ook nog wat anders: het geloven in jezelf, het afgaan op je gevoel en je doel niet uit het oog verliezen. De gekleurde illustraties van Floor van het Nederend maken het verhaal en het boek helemaal af. Dit b-boek kan gelezen worden vanaf 10 jaar.

Lessuggestie:

Op de site van Querido staat een uitgebreide lesbrief om met dit boek aan de slag te gaan.

2022-10-Lesbrief-Doni_2.pdf (naarschoolmetquerido.nl)

Te gebruiken bij geschiedenis als het over de 17e eeuw en de VOC gaat, maar ook in de periode vóór 1 juli, de dag dat Keti Koti wordt gevierd: op 1 juli 1863 werd het verboden om slaven te houden. Dat is dit jaar precies 160 jaar geleden!

leen dit boek

Margriet

Leesconsulent/ mediacoach

Ik ben Margriet Betzema, leesconsulent bij dbieb. Mijn favoriete boeken gaan over de toekomst of juist het verleden. Naast heel veel (kinder) boeken lezen ben ik ook graag buiten in de tuin en wandel ik in de natuur.

tips van margriet

alle tips van margriet

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek