Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Ik ben hier!

Joke van Leeuwen

18-09-2023 Tip van Margriet

Het water is gekomen en alle bewoners van het stadje Wolem zijn met boten opgehaald. Alleen Jona zijn ze vergeten. Maar ze houdt de moed erin en verzint van alles om gered te worden.

Joke van Leeuwen neemt je mee in een verhaal waarvan je hoopt dat het jezelf nooit zou overkomen: alleen achterblijven in een hoog kantoorgebouw dat in het overstroomde stadje Wolem staat. Het overkomt Jona. Omdat haar moeder is doodgegaan mag ze elke dag na school naar de twintigste verdieping van dat gebouw waar haar vader werkt. Op een dag ontdekt ze de trap naar het dak van het gebouw. Ze besluit dat dit haar geheime plek is, met het verste uitzicht. Maar dan gaat het mis: Jona valt in slaap op het dak en als ze wakker wordt ontdekt ze dat het water is gekomen en zij alleen is achtergebleven. Vervolgens beleef je vanuit het perspectief van Jona (ondersteunt door de zo typerende illustraties van Joke) haar eenzaamheid, maar vooral haar vindingrijkheid en doorzettingsvermogen om gered te worden. Een prachtig boek met een onderwerp dat nooit heel zwaar wordt door de standvastigheid van Jona.

‘Ik ben hier!’ is genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2023.

Lessuggesties:

 • Op deze site staan allerlei verwerkingsopdrachten bij het boek

leen deze titel

 • Joke van Leeuwen Ik ben hier!

  Jona valt in slaap op het dak van haar vaders kantoor. Als ze wakker wordt, is het gebouw verlaten en staat er water tot aan de tweede verdieping. Jona bedenkt een plan om aandacht te trekken voor als...

  Gedrukt boek

 • Joke van Leeuwen Ik ben hier!

  Met dit originele en meeslepende verhaal over een moedig meisje bewijst Joke van Leeuwen opnieuw haar grote meesterschap. Jona gaat na schooltijd altijd naar haar vaders kantoor. Terwijl hij hard aan het...

  Luisterboek (digitaal)

Margriet

Leesconsulent/ mediacoach

Ik ben Margriet Betzema, leesconsulent bij dbieb. Mijn favoriete boeken gaan over de toekomst of juist het verleden. Naast heel veel (kinder) boeken lezen ben ik ook graag buiten in de tuin en wandel ik in de natuur.

Tips van Margriet

alle tips van margriet

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek