Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom)

Tineke Honingh

24 januari 2022 - Tip van Marije

Wat is dat toch spannend.. de eerste keer naar school, de eerste keer naar zwemles.. in dit boek heeft Bo ook heel veel spannende eerste keren. Voor haar zijn er heel veel spannende momenten omdat ze spastisch is en ze nooit precies weet wat haar lichaam gaat doen. Nu moet ze voor het eerst naar een nieuwe school, voor het eerst naar groep 8! Hoe zal dat gaan?

Dit verhaal wordt prachtig beschreven. En dat over een onderwerp waar je niet zo vaak iets over leest. Het verhaal wordt verteld vanuit Bo zelf en dat maakt dat je je heel erg inleeft in hoe het voor haar zal zijn. Je ontdekt zelf hoe moeilijk het is als je niet als ‘normaal’ wordt gezien.

En dan die uitleg over welke type mensen je hebt.. mensen die kijken, mensen die je zielig vinden. Bo kent ze allemaal en komt ze ook allemaal tegen. Dan ga je ook zelf even nadenken hoe jij kijkt als er mensen of kinderen zijn die ‘anders’ zijn. Heel mooi om hierover in gesprek te gaan.

Bo ontmoet Tom, een jongen uit de klas. Ze ontdekt dat hij haar ‘verplichte helper’ is. Dat klinkt natuurlijk heel erg! Maar al snel merkt Bo dat hij wel meevalt. Misschien is hij zelfs wel een soort vriend van Bo. Ik ga niet alles verklappen, maar er ontstaat een prachtige vriendschap, die met vallen en opstaan vorm krijgt. Echt een aanrader om voor te lezen in de klas en met elkaar over dit onderwerp te praten.

Dit boek lees je eigenlijk in een stuk uit. Dat komt omdat de gesprekken zo echt zijn. Je kunt je helemaal voorstellen wat er gebeurt en hoe dat voelt. De ene keer vanuit Bo en de andere keer vanuit Tom. Er zit veel humor in en daardoor leest het vlot. En dan nog iets.. soms was het verhaal ook wel heel verdrietig. Dan moet je toch even een traantje wegslikken. Dat maakt het verhaal ook ontroerend mooi. En het allermooiste is dat je door dit boek leert om anders naar de wereld te kijken, anders te kijken naar mensen om je heen en vooral met meer liefde te kijken. En dat kunnen we allemaal wel gebruiken!

Ideeën voor in de klas:

De kinderboekenjuf heeft hier een minileesles van gemaakt. Weet je nog niet wat dat is en wat je ermee kunt doen, kijk dan even naar deze website: Wat zijn mini leeslessen? - Kinderboekenjuf.nl

Hier zijn wat tips van de kinderboekenjuf:

Enkele mini leeslessen voor het boek Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) zijn:

  • Introduceer het boek door hoofdstuk 1 op bladzijde 5 ‘Ik waggelde…‘ t/m bladzijde 7 ‘..tree de trap af.’ voor te lezen. Je kunt er ook voor kiezen om een stukje uit mijn vlog te laten zien waar de schrijfster het eerste hoofdstuk voorleest.
  • Dit stukje tekst hierboven kun je ook gebruiken om met de kinderen in gesprek te gaan over de hoofdpersoon. Wat weten we na een klein stukje lezen al over de hoofdpersoon? Lees de eerste bladzijde voor uit jouw boek. Wat weten we nu over jouw hoofdpersoon?
  • Eerste Keren. Lees bladzijde 5 ‘Ik waggelde naar…‘ t/m ‘…niet anders zijn.’ en bladzijde 12 ‘Ik slurpte zachtjes…‘ t/m bladzijde 13 ‘…Eerste Keer op school.‘ voor. Welke Eerste Keren heb jij meegemaakt in jouw leven? Hoe verliepen die? Leesvraag: Komen er Eerste Keren in jouw boek voor? Hoe verlopen die?
  • Moed verzamelen. Wie moet zijn moed wel eens bij elkaar rapen voordat je iets durft? Lees bladzijde 58 ‘Het was nog…‘ t/m ‘…dan ik me voelde.‘ voor. Wat zeg jij tegen jezelf als je jezelf moed inspreekt? Leesvraag: Zijn er in jouw boek personages die zichzelf moed in spreken? Of die jij wel een beetje meer moed zou willen geven?

Veel lees en luisterplezier!

Leen deze titel

Marije

Leesconsulent

Mijn naam is Marije Haarsma. En wat is het toch fijn om leesconsulent te zijn! Heerlijk al die boeken om mij heen. Zodra je een boek opent, komt er een nieuwe wereld tevoorschijn. En dat gun ik alle kinderen, heerlijk fantaseren, praten over boeken, leren over vroeger.. er is zoveel te ontdekken! En wat is het dan super dat ik op al die scholen mag komen om het leesplezier en de leesmotivatie te vergroten. Daar geniet ik van!

Tips van Marije

alle tips van Marije

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek