Mijn jaar in een tent

Tiny Fisscher

18-10-2021 Tip van Marije

Tja.. waar denk je aan bij vakantie.. een tent.. lekker kamperen.. Daarom ben ik heerlijk gedoken in dit boek: Mijn jaar in een tent. Geschreven door Tiny Fisscher.

Zwaan zit in de klas van meester Sinan. Op een dag vertelt meester dat ze een challenge gaan doen om geld op te halen voor een goed doel. Dat goede doel zijn kinderen in vluchtelingenkampen. Alle kinderen zijn druk aan het bedenken wat ze willen gaan doen… ook Zwaan! Zij vertelt haar moeder dat ze een week buiten wil gaan slapen in een tent. Zo kan ze zelf ook voelen hoe dat is als je als vluchteling in een tent slaapt. Maar ja, een week is best wel kort! Zwaan gaat er een jaar van maken en dat gaat natuurlijk met ups en downs. Want ze moet best veel angsten overwinnen, dapper zijn, hulp vragen, kunnen uitleggen waarom ze het doet… het is maar lastig allemaal en niet iedereen begrijpt haar of is het ermee eens. Toch zet ze door, Zwaan is een dappere meid en samen met vrienden om haar heen en met haar ouders zorgt ze ervoor dat het lukt. Want ja, dapper zijn is soms ook gewoon om hulp vragen als het wat té spannend wordt.

Dit verhaal, dit avontuur van Zwaan is spannend, eng, dapper en soms ook wel heel bizar! Een prachtig boek om voor te lezen in de klas of lekker voor het slapen gaan. Het gaat over allemaal dingen waar de kinderen zelf ook wel mee te maken hebben (angsten overwinnen, dingen die vroeger zijn gebeurd, vluchtelingen, meningsverschillen, dapperheid, geld inzamelen voor goede doelen, challenges). Wie weet inspireert het de klas of de juf of meester om ook zoiets te doen! Daar sluit dit boek dan prachtig op aan!

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Lessuggesties:

  • Probeer een link te leggen met het nieuws van de dag. Veel dingen die de kinderen lezen in dit boek kennen ze zelf ook. Iets spannend vinden, ergens over twijfelen, een mening hebben, discussieren.. geef het een plek in de klas. En gebruik het nieuws daarbij. Hoe denken kinderen ergens over? Aandacht voor respect en oordelen is een belangrijk punt in dit boek. Dat biedt zeker goede gesprekspunten!
  • Hoe zou jouw tent eruit zien? Maak eens een mooi plekje, teken het, waar jij wel een jaar zou kunnen vertoeven!
  • Zet in het midden van een A4 de titel: Mijn jaar in een tent. Maak nu een woordspin of een mindmap over dit onderwerp. Waar zou jij tegenaan lopen, welke gevoelens zou jij tegenkomen, wat zou goed gaan, wat zou spannend zijn? Als je deze mindmap op woordspin met elkaar vergelijkt dan zie je dat iedereen weer anders is en dit anders zou ‘voelen’. Probeer elkaar te begrijpen en misschien te helpen.
  • Nodig eens iemand uit van vluchtelingenwerk.. kan zij de kinderen iets vertellen over vluchtelingen? Kinderen kunnen deze persoon vragen stellen aan de hand van het boek.

Leen deze titel

  • Tiny Fisscher Mijn jaar in een tent

    Zwaan (12, ik-persoon) wil zich, net als haar school, inzetten voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als challenge kiest ze ervoor om buiten in een tent te slapen. Dat valt niet mee, want Zwaan is gauw...

    Gedrukt boek

Marije

Leesconsulent

Mijn naam is Marije Haarsma en ik ben bijna twee jaar binnen dbieb werkzaam als leesconsulent. Ik werk graag met scholen en kinderen samen, dit komt ook door mijn achtergrond als leerkracht. Als ik de week begin bedenk ik me vaak dat ik het beste van twee werelden heb: met scholen en kinderen werken en mijn grote hobby boeken lezen! Dat maakt voor mij mijn werk als leesconsulent uniek. Samen met hele fijne collega’s vormen we nu al een groot team waar ik me erg thuis voel. Met elkaar kijken we hoe we binnen scholen leesbevordering en leesmotivatie een boost kunnen geven. En om daar binnen Dbieb deel van te mogen zijn is voor mij iedere werkdag weer een feestje!

Tips van Marije

Alle tips van Marije

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek