Soldaat Wojtek

Bibi Dumon Tak

19-04-2022 Tip van Marije

Wat een prachtig boek. En wat het mooie is aan dit boek.. het gaat over een stukje geschiedenis wat nog niet zo bekend is. En hoe bijzonder is het dan dat je ontdekt dat dit waar gebeurd is!

Dus ben je op zoek naar een boek over de oorlog.. naar de minder bekende verhalen, kies dan dit boek! Echt een aanrader.

Het is 1942. Poolse soldaten zijn naar Iran gevlucht en sluiten zich aan bij het Engelse leger. Ze hopen dat ze met elkaar Polen gaan bevrijden.

Maar ook in de oorlog heb je te maken met vriendschappen en echt vriendschappen zijn heel wat waard. Daar zou een oorlog niet tussen mogen komen. Dit verhaal laat ook prachtige vriendschappen zien en vertelt erover. De soldaten komen op een dag een jongetje tegen die een beer bij zich heeft. Dit beertje is nog klein en de soldaten besluiten dit mooie diertje te kopen. Want ja, alle kleine dieren zijn leuk en lief! Het beertje is verzwakt en ze proberen voor deze beer te zorgen zodat hij weer sterk en gezond wordt. De beer krijgt de naam Wojtek. Het wordt de mascotte van het leger.

Na verloop van tijd krijgt de beer steeds meer een eigen plek in het leger. De soldaten kennen hem, Wojtek leert allemaal nieuwe dingen. Hij draagt wapens voor de soldaten, rookt zo nu en dan ook mee, drinkt wat van de Vodka.. en plundert de keuken. In het leger komen meer dieren voor, het wordt er een gezellige boel en het zorgt voor de nodige afleiding.

Iedereen is na verloop van tijd gek op Wojtek, behalve Kaska, het aapje. Die blijven elkaar uitdagen. Wojtek reist mee met de soldaten langs verschillende landen en uiteindelijk, na 5 jaar, wordt hij overgedragen aan de dierentuin in Edingburgh. Het is een prachtig verhaal, waar ook de emoties van de soldaten en de angsten die meespelen in de levens van deze jongemannen een mooie plek krijgen. Het is ontroerend om te lezen hoe Kaska de aap een jong krijgt, maar ook weer moet afstaan. Maar ook ontdek je wat de oorlog doet bij zulke jonge mannen. De rol van de dieren is hierbij van wezenlijk belang.

Ik vond het een prachtig geschreven boek van Bibi Dumon Tak, het zorgde ervoor dat ik meer boeken wilde lezen van deze schrijfster! En wanneer ik in de bovenbouw iets vertel over dit boek en een filmpje laat zien van Youtube, dan worden ze toch allemaal wel heel nieuwsgierig!

Dit verhaal is ongelooflijk, maar waar gebeurd.

Thema: Vriendschap, oorlog, WO2, dieren

Lessuggesties:

1. Eerst gaan voorspellen: laat de voorkant van het boek zien en plak de titel af. De kinderen maken een woordspin om dit boek (de voorkant) heen en schrijven woorden op die volgens hen te maken hebben met het verhaal. Dit bespreek je met elkaar.

2. De leerkracht leest de achterkant van het boek voor. De titel van het boek is nog steeds afgeplakt en dus niet zichtbaar. De kinderen krijgen de opdracht om met elkaar een titel te verzinnen voor dit boek. Welke titels worden bedacht? Daarna onthullen van de echte titel natuurlijk!

3. Ga het verhaal voorlezen en na het verhaal is er een prachtig filmpje te zien over dit bijzondere waargebeurde verhaal.

Leen deze titel

 • Bibi Dumon Tak Soldaat Wojtek

  Het waargebeurde verhaal van de beer Wojtek die opgroeide bij een groep Poolse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd een mascotte die de soldaten troost gaf. Vanaf ca. 10 jaar.

  E-book

 • Bibi Dumon Tak Soldaat Wojtek

  Het waargebeurde verhaal van de beer Wojtek die opgroeide bij een groep Poolse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd een mascotte die de soldaten troost gaf. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gesproken boek

 • Bibi Dumon Tak Soldaat Wojtek

  Op een gloeiend hete dag in 1942 vonden Poolse soldaten een beertje langs de weg. Het was nog heel jong en er zat weinig leven meer in. Ze namen het mee in hun truck, ook al waren ze op weg naar het oorlogsfront....

  Luisterboek (digitaal)

Marije

Leesconsulent

Mijn naam is Marije Haarsma. En wat is het toch fijn om leesconsulent te zijn! Heerlijk al die boeken om mij heen. Zodra je een boek opent, komt er een nieuwe wereld tevoorschijn. En dat gun ik alle kinderen, heerlijk fantaseren, praten over boeken, leren over vroeger.. er is zoveel te ontdekken! En wat is het dan super dat ik op al die scholen mag komen om het leesplezier en de leesmotivatie te vergroten. Daar geniet ik van!

Tips van Marije

alle tips van Marije

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek