Wie achter deze deur verdwaalt

Rindert Kromhout & Tonke Dragt

26-09-2022 Tip van Marije

Wat een prachtig boek om te lezen of om voor te lezen in de klas! Het boek vertelt het verhaal van Laurenzo. Hij wordt uitgekozen om samen met een klasgenootje naar de beroemde schrijfster: Lavinia Morgenster. Dat is natuurlijk heel spannend, want zij woont ergens afgelegen en het huis ziet er niet echt toegankelijk uit. Bekijk ook samen met de kinderen de voorkant van het boek! Daar valt al heel veel in te ontdekken. Dus een tip:

Print de voorkant op een A3 of A4, laat de kinderen in groepjes de voorkant bekijken en ze mogen om de kaft heen schrijven waar zij denken dat het verhaal over zal gaan. Dus voorspellen. De voorkant van het boek laat prachtige details zien. En ik hou enorm van de tekeningen van Linde Faas. Ze zijn weer prachtig!

Laurenzo komt aan bij Lavinia Morgenster en ze gaan bij haar op bezoek. Een geheimzinnig huis, met verassende stukjes. Ja.. en dan die deur.. daar mogen ze niet naar binnen. Natuurlijk worden we daar heel nieuwsgierig van maar Lavinia vertelt dat achter die deur allemaal landen zijn waar je alleen toegang hebt met een visum. En dat visum moet goedgekeurd worden door de ambassadeur… het lijkt bijna onmogelijk. Maar de klas van Laurenzo gaat aan de slag. Ze bedenken allemaal mooie visa wat ook weer een mooi lesidee oplevert!

Maak met de kinderen een visum die zij zelf mogen bedenken. In dit boek wordt er een link gelegd met de boeken die kinderen hebben gelezen. Maar je kunt je als klas ook eens verdiepen in visa, hoe zien ze eruit, waar worden ze voor gebruikt en bedenk een visum waarbij je misschien wel toegang krijgt tot deze deur! Voor welk land zou jij een visum willen hebben en hoe ziet die er dan uit?

In het boek kun je heel goed ‘lezen in lagen’ toepassen, achter veel dingen die Lavinia vertelt (Tonke Dragt) zit een diepere boodschap. Zo heeft de deur ook telkens een andere kleur zodat iedereen zich thuis voelt en welkom is.

Lesidee 3: laat de kinderen in groepjes een deur met een boodschap tekenen. Wat bedenken zij voor deur en hoe laat je zien dat iemand welkom is?

Dit boek is echt een aanrader. Vooral omdat het zo prachtig geschreven is, de tekeningen doen mij smelten zo mooi en het bijzondere is dat dit verhaal de ontmoeting beschrijft tussen Rindert Kromhout en Tonke Dragt. Duik daar eens in met de kinderen. Welke boeken hebben zij geschreven? In het laatste stuk van dit boek wordt dat allemaal prachtig uitgelegd. Op die manier kun je veel meer doen met dit boek, je kunt duiken in de levens van deze schrijvers. En dat maakt dit boek tot een boek met betekenis. Een mooie start om te verdiepen.

Meer suggesties:

Leen deze titel

Marije

Leesconsulent

Mijn naam is Marije Haarsma. En wat is het toch fijn om leesconsulent te zijn! Heerlijk al die boeken om mij heen. Zodra je een boek opent, komt er een nieuwe wereld tevoorschijn. En dat gun ik alle kinderen, heerlijk fantaseren, praten over boeken, leren over vroeger.. er is zoveel te ontdekken! En wat is het dan super dat ik op al die scholen mag komen om het leesplezier en de leesmotivatie te vergroten. Daar geniet ik van!

Tips van marije

alle tips van marije

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek