Zepie

Janneke Schotveld

25-04-2022 Tip van Marije

Zepie.. dit boek lag al een tijdje in mijn kast. Eindelijk heb ik de tijd genomen om dit boek te lezen. En wat een pracht… Zepie.. ik hou direct van dit prachtige kereltje die eigenlijk Zacharias heet. Zepie vindt het soms maar lastig, al die gevoelens die je wel eens hebt als je naar school gaat. En vooral als je een meisje tegenkomt. Hij weet zich er geen raad mee en verstopt zich het allerliefst. En dat doet hij dan ook. Zijn vader heeft een wasserette en daar staat één bijzondere wasmachine in. Zepie weet niet waarom deze zo bijzonder is, maar deze wasmachine mag nooit weg. Dan is daar ineens het meisje uit zijn klas: Milou. Wat moet hij doen? Als hij haar ziet krijgt hij altijd last van rare dingen: een kriebelbuik, wiebelbenen en blubberhersens. Hij kan maar één ding bedenken.. verstoppen in de wasmachine! De wasmachine gaat draaien zodra Zepie het deurtje dicht doet. Oh nee… En dan, dan ineens stopt het en doet Zepie zijn ogen open en ziet: een rat! Met een zwembroek aan! Deze rat vertelt hem precies wat de bedoeling is. En in een korte, spannende tijd leert Zepie veel over zichzelf, over het leven, over leuke dingen en over lastige dingen. Tot hij zich sterk genoeg voelt om weer terug te gaan naar zijn vader, naar de wasserette en naar… Milou.

Een prachtig, integer verhaal over de lastige en mooie dingen van het leven. Heel begrijpelijk vertelt. Echt een verhaal waar je als kind, maar ook als volwassene enorm van geniet. Een dikke aanrader! Wel een boek om voor te lezen of samen te lezen met kinderen. Dan haal je de waardevolle aspecten er meer uit. Een hele goede manier om het gesprek aan te gaan met je klas of met andere kinderen die ook met deze ingewikkelde dingen van het leven te maken hebben.

Geschikt voor groep 4 en 5.

Lessuggesties

 • Een boek over: verliefdheid, gevoelens, gemis (hij mist zijn oma zo), omgaan met gemis en omgaan met al die ingewikkelde gevoelens. Hiermee kun je een prachtige les geven met smileys, welke smileys vind je passen bij dit boek? Welke smileys komen er in voor en in welk stukje van het verhaal? Wat voor smiley past bij jou als je dit verhaal leest?
 • Verzamel alle wijze lessen uit dit boek: schrijft in het midden: blubberhersens. En daaromheen alle tips die je krijgt als je dit boek leest. Wat kunnen de kinderen noemen?
 • Doe hetzelfde met wiebelbenen en kriebelbuik. Eigenlijk heb je nu allemaal tips over verliefdheid! Wie weet hebben de kinderen dit ook wel eens ervaren… vertel eens!

Dit boek is zeker een aanrader voor mensen en kinderen die volop genieten van het leven maar het soms ook wel eens lastig vinden. Op een prachtige manier beschrijft Janneke Schotveld de kinderlijke wereld, de kinderlijke beleving en het avontuur wat je heerlijk meeneemt in dit verhaal.

Leen deze titel

 • Janneke Schotveld Zepie

  Zepie is op de vlucht voor een meisje. Hij verstopt zich in een wasmachine. En dan gebeurt er iets raars. De wasmachine begint ineens te draaien. Als die stopt, wacht een rat in een zwembroek hem op. In...

  Gedrukt boek

 • Janneke Schotveld Zepie

  Zepie houdt erg van voetbal, hij is er ook heel goed in. Meisjes vindt hij stom, vooral Milou. Ze bezorgt hem wiebelbenen en een kriebelbuik. En blubberhersens, dat is nog het ergste. Als ze na schooltijd...

  E-book

Marije

Leesconsulent 

Mijn naam is Marije Haarsma. En wat is het toch fijn om leesconsulent te zijn! Heerlijk al die boeken om mij heen. Zodra je een boek opent, komt er een nieuwe wereld tevoorschijn. En dat gun ik alle kinderen, heerlijk fantaseren, praten over boeken, leren over vroeger.. er is zoveel te ontdekken! En wat is het dan super dat ik op al die scholen mag komen om het leesplezier en de leesmotivatie te vergroten. Daar geniet ik van!

Tips van Marije

alle tips van marije

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek