De droom van schildpad

Tiny Fisscher

09-10-2023 Tip van Wendy

Toen ik deze schildpad tussen de hartjes op de voorkant zag, voelde ik een warmte door mij heen stromen. Zoiets wat je ook voelt bij een babydiertje. Zó schattig! Heb jij dit ook?!

Bij het opendoen van dit prentenboek, wist ik het: dit is prachtig! Het boek bestaat uit korte verhalen en heeft heel veel mooie woorden. “Rijke taal” noemen ze dat. En deze woorden hebben iets bijzonders, want als je ze leest, ga je er van glimlachen.

De speelse verhalen zijn in dichtvorm geschreven, waarbij de woorden niet op elkaar rijmen. Er worden ook heel veel woorden die hetzelfde betekenen, of woorden die verschillende betekenissen hebben, gebruikt. De gedichten laten je nadenken over de wereld om je heen en wat je allemaal kunt voelen.

Het boek is geschreven door Tiny Fisscher en heeft bij elk gedicht een mooie illustratie.

Dit is een moeilijk woord voor tekening. Deze tekeningen zijn gemaakt door Barbara de Wolf en passen heel goed bij elk verhaal. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Maar door de rijke tekst blijven ook kinderen t/m ongeveer 8 jaar nog zeker geïnteresseerd!

Dit boek is overigens een tweede deel van schildpad en zijn vriendjes. Het geluk van schildpad verscheen als eerste en gaat ook over wat je kunt voelen, als je bijvoorbeeld een complimentje krijgt.

Lessuggesties voor leerkrachten / docenten:

Dit boek zou je kunnen gebruiken bij de volgende thema’s:

 • Rijke taal!!!
 • Gevoelens
 • Jezelf zijn
 • Gedichten
 • Verschillende begrippen met dezelfde betekenis
 • Eén begrip met meerdere betekenissen

Leen deze titel

 • Tiny Fisscher De droom van Schildpad

  Schildpad komt allerlei dieren tegen. Samen bespreken ze de betekenis van woorden en emoties, zoals ’ruzie’ en ’net alsof’. Prentenboek met gekleurde illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

 • Tiny Fisscher Het geluk van Schildpad

  Schildpad en zijn vrienden maken van alles mee in zeven verhaaltjes. Waar zou je geluk kunnen vinden? En wat is een complimentje waard? Voorleesboek met kleurrijke illustraties. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

Leesconsulent / Mediacoach

Sinds augustus 2020 ben ik werkzaam binnen dbieb, als leesconsulent. Van lezen wordt je wijzer, lezen ontspant, maar er is nog iets:
Lezen verbindt en daar wordt ik blij van! Dat gun ik iedereen. Daarom ben ik graag degene die jong en oud motiveert om te gaan lezen!

alle tips van wendy

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek