Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Het kleine huis bij de rivier

Selma Noort

8-4-2024 Tip van Wendy

Het eerste hoofdstuk begint heel spannend. Daarna wordt het verhaal rustiger en maak je kennis met Joes en zijn familie, die in 5 kleine rijtjeshuizen naast elkaar wonen. Het is daar prachtig wonen naast de rivier en je krijgt er, tijdens het lezen, echt een vakantiegevoel van. Er wordt mooi verteld hoe het leven van deze familie er uitziet en door een heftige gebeurtenis ineens totaal veranderd.

Er wordt prachtig beschreven hoe Joes samen met zijn nichtje Amber “avonturen” beleeft en zich vermaakt. Als lezer ontdek je steeds een beetje meer van deze familie en omwonenden. Ondertussen wordt er aan de andere kant van de huisjes druk gebouwd. Nietsvermoedend ziet de familie hoe langzaam maar zeker een autoweg wordt gelegd, naast hun huisjes en de rivier. Voor de zekerheid worden er paaltjes in de grond geslagen, ter bescherming, maar dat blijkt helaas niet genoeg!

Een bijzonder verhaal over dat tijden veranderen en dat niets hetzelfde blijft, met af en toe een glimp van hoe het vroeger was maar dat met hulp van anderen het leven weer hoopvol is!

Marijn van der Linden heeft de voorkant van het boek gemaakt. In de peer (die symbool staat voor de perenbomen) is goed te zien hoe het huis van Joes naast de rivier en de weg staat.

Dit boek is prima te lezen voor kinderen vanaf ongeveer 9 / 10 jaar.

De schrijfster van dit boek, Selma Noort, heeft ook zelf de prachtige kleine zwart-wit schetsjes in het boek getekend en die passen heel mooi bij het verhaal. Door haar manier van schrijven en met de bijpassende tekeningentjes zie je het verhaal helemaal voor je!

Wil je weten wie de schrijfster van dit boek is? Check dit filmpje, hier leest zij een stukje van dit boek voor!

Lessuggesties voor leerkrachten / docenten:

 • De oude Rijn / geschiedenis
 • Waarde / rijk / arm (waar jij waarde aan hecht, hoeft voor een ander niks te betekenen)
 • Vluchtelingen (zijdelings wordt verteld dat de moeder van Joes is gevlucht uit Syrië)
 • Samengesteld gezin (zijdelings wordt verteld dat de vader van Joes niet zijn echte vader is)
 • Platteland, boerenleven
 • Verkeer / infrastructuur en wat voor effect dat soms heeft op woonsituaties.

Leen deze titel

 • Selma Noort Het kleine huis bij de rivier

  Joes en zijn nichtje Amber wonen samen met hun ouders en verdere familie in vijf huisjes op de dijk, dichtbij de rivier. Een prachtige plek, maar ook gevaarlijk want het verkeer rijdt vlak langs de huisjes,...

  Gedrukt boek

 • Selma Noort Het kleine huis bij de rivier

  Joes hoorde Zaza’s stem, bibberend en raar hoog. ‘Joes, lieverd, wij zijn hier. Mama en papa. Kun je me horen?’ Joes durfde niet te praten en niet te huilen. Hij durfde niet te slikken. Hij durfde niet...

  E-book

 • Selma Noort Het kleine huis bij de rivier

  Joes hoorde Zaza’s stem, bibberend en raar hoog. ‘Joes, lieverd, wij zijn hier. Mama en papa. Kun je me horen?’ Joes durfde niet te praten en niet te huilen. Hij durfde niet te slikken. Hij durfde...

  Luisterboek (digitaal)

Wendy

Leesconsulent/ Mediacoach

Sinds augustus 2020 ben ik werkzaam binnen dbieb, als leesconsulent. Van lezen wordt je wijzer, lezen ontspant, maar er is nog iets:
Lezen verbindt en daar wordt ik blij van! Dat gun ik iedereen. Daarom ben ik graag degene die jong en oud motiveert om te gaan lezen!

Tips van Wendy

alle tips van wendy

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek